Mahalia – Love and Compromise

Waardering

7

Op haar dertiende tekende Mahalia haar eerste muziekcontract. Nu, op haar 21ste jaar op deze wereld, worden we eindelijk gezegend met haar eerste, complete studio-album Love and Compromise. En wat een debuut.  Wat kunnen we verwachten van een plaat die acht jaar in de maak was?

Je muziekcarrière uitstellen om te gaan studeren is een slimme zet, maar dat betekent ook dat we een goed album verwachten. Het eerste geluid dat je hoort uit de openingtrack Hide Out is een interview met muzieklegende Eartha Kitt (Santa Baby anyone?) waarin ze praat over liefde en compromissen. “Compromise for what?”, vraagt ze zich af, wanneer een kickdrum het nummer aftrapt. Dit is de vraag die steeds terugkomt in deze plaat. Moeten we in liefde compromissen sluiten? Is dat echt nodig? Deze vragen worden ingekapseld met een lekkere, simpele R&B-beat.

I Wish I Missed My Ex kwam in 2018 al uit en zorgde ervoor dat Mahalia op Youtube’s Ones To Watch-lijst terecht is gekomen. Een prachtige break-up-anthem, met veel lagen die goed op elkaar inspelen, van een trackbeat naar trompetten en gitaren. Dancehall wordt ook onderzocht in de track Simmer (feat. Burna Boy). Het nummer voelt meer als een jaren ‘90 R&B track, een zwoel dansnummer dat de naschokken van de hete zomer nog even laat navoelen: ‘Cool Down/ Simmer/ Cool down/ Please Me/ Cool Down/ Simmer/ Simmer’.

Good Company (featuring Terrace Martin) is een verleidende melange van dreunende beats en verschillende ritmes waarin het thema van het album nog meer wordt uiteengezet, met een nadruk op zelfrespect en dat je alleen iemand binnen moet laten die jou ook respecteert. De eerste woorden die gezongen worden in de track Regular People (featuring Hamzaa and Lucky Daye) zijn ‘Put your hands up if you love your body’. Een mooi en kort, feel-good en body-positive nummer.

De tweede helft van het album begint een klein beetje op elkaar te lijken, wat geen ramp is maar zorgt er wel voor dat de luisteraar meer afgeleid wordt. He’s Mine is een akoestisch deuntje waarin Mahalia de boodschap geeft om van haar vriend af te blijven en Do Not Disturb, Richie en Consistency sluiten het album af door nadruk te geven op het feit dat liefde en compromis alleen moet gebeuren wanneer dat voordelig is voor beide partijen.

Love and Compromise is zeker een stevig debuut album. De productie is consistent, de muzikaliteit is uniek maar heeft een modern, herkenbaar gevoel en de teksten roepen op tot zelfverbetering en om positief in het leven te staan. Mahalia is zeker een nieuwe, jonge act om in de gaten te houden.