Majical Cloudz – Are You Alone?

Waardering

8

7

Een band die zich vooral kenmerkt door een melancholisch karakter, die toch op tournee mee mocht met Lorde. Nadat de minimalistische debuutplaat Impersonator met relatief veel succes door Pitchfork, Stereogum en Noisey werd ontvangen gaat het Majical Cloudz voor de wind. Heeft de band ondanks al het succes het kenmerkende geluid weten te behouden?

Ze zijn maar met zijn tweeën, Devin Welsh en Matthew Otto, maar met Impersonator waren ze samen verantwoordelijk voor één van de beste platen van 2013. Een band die gelijk opviel door de enorm strakke en minimalistische opmaak van de muziek, voorzien van de treurige teksten van Welsh. Instrumenten die zo goed als werden weggelaten om de nummers enkel te voorzien van wat zachte synths. Voor Are You Alone? hebben de heren Owen Pallett opgetrommeld om de plaat, ook weer vrij minimaal, te voorzien van strijkinstrumenten en drums. Pallett, hielp onder andere artiesten als Arcade Fire, Grizzly Bear en Arctic Monkeys. Hierdoor klinkt Are You Alone? een stuk rijker dan zijn voorganger. Nu is het niet dat wij gelijk onderste boven zijn door de hoeveelheid aan geluid, maar subtiel horen wij meer dan op Impersonator. Zo is er op openingsnummer Disappeared zelfs een beetje ruimte voor wat blaasinstrumenten. De minimalistische insteek van de instrumentatie zorgt er dan ook voor dat de zang van Welsh nog krachtiger, zelfverzekerder naar voren komt.

Het voornaamste instrument bij Majical Cloudz blijft het stemgeluid van Welsh. Het is dan ook enkel hij die er voor zorgt dat de band op sommige momenten op ongekende hoogtes komt. De enorm sombere inslag van nummers als Change of Downtown had op geen andere manier moeten worden vertolkt. De melancholie die van de nummers afdruipt voelt warm aan, alsof Welsh de demonen van zijn vorige album heeft weten af te schudden. Met een titel als Are You Alone? verraadt Welsh aan de enorme intimiteit die hij met ons gaat delen. De plaat klinkt door het gebruik van meer memorabele melodieën warmer dan zijn voorganger, maar dat neemt niet weg dat vele nummers nog steeds onderwerpen als verlangen, angst en eenzaamheid behandelen. Een vergelijking tussen Majical Cloudz en The Blue Nile is op Are You Alone? dan ook vlug gemaakt. Beide laten ze grootse dingen horen in de spaarzaamheid en atmosfeer van de artiesten.

Het opgejaagde gevoel dat nog zo sterk de boventoon voerden op Impersonator heeft plaats gemaakt voor rust. Het lijkt erop dat de grootschalige tour met Lorde en de aandacht de band het beetje zelfvertrouwen heeft gegeven om nog nét dat beetje meer te geven. Als Majical Cloudz één ding bewijst op Are You Alone? dan is het dat less inderdaad altijd more is. Are You Alone? is een waardige opvolger van Impersonator, met momenten op de plaat waar zowel ruimte is voor dromen als bezieling.