Mariah Carey – The Live Debut (1990)

The Live Debut

Waardering

7

Ze is één van de best verkopende artiesten aller tijden en zit anno 2020 precies dertig jaar in het vak: Mariah Carey. Hoewel de diva nogal geheimzinnig doet over haar echte leeftijd (50 of toch 51?) wil ze als legende binnen de popmuziek toch wel even stil staan bij haar jubileum. Haar carrière begon dus in 1990, het jaar waarin ze haar titelloze debuutalbum uitbracht en daar in totaal vijftien miljoen fysieke exemplaren van verkocht. Het lijkt haast een verzonnen getal in het Spotify-tijdperk, maar er is toch echt een periode geweest dat men massaal naar een platenzaak rende voor een cd. En zo dus ook voor Carey.

Onder de naam The Live Debut – 1990 is er nu een ep verschenen met daarop een registratie van één van Carey’s eerste live-optredens. Opgenomen in The Tattoo Club New York, een plek waar ze destijds werd voorgesteld aan mensen van de pers en de muziekindustrie. De ep biedt een kwartiertje aan puur genot, voor iedereen die van van Mariah Carey houdt. De zangeres zingt vol overgave en in topvorm haar klassieke ballads als Love Takes Time en de doorbraak-hit Vision Of Love. Kenmerkend zijn natuurlijk de hoge octaven die je soms voorbij hoort schieten en ze laat met een zwierige adlib in Vision Of Love meteen even horen dat Whitney Houston maar moest gaan uitkijken. De piano-ballad Vanishing wordt nog altijd gezien als één van de beste songs uit haar begintijdperk. Het girl next door-imago met een strot waar je u tegen zegt: het is de perfecte combinatie voor een gevierde popartiest als La Carey.

Geroemd worden om haar zelfgeschreven liedjes, dat wilde de zangeres al vanaf de eerste dag. En dat lukte haar. Maar, een beetje coveren op z’n tijd mag natuurlijk best wel. Don’t Play That Song van Aretha Franklin was één van de eerste remakes die ze destijds presenteerde en dat deed ze bijzonder goed, zonder enige opsmuk en zelfs een beetje bescheiden. Carey heeft aangegeven haar jubileum met aantal verrassingen te gaan vieren. Deze ep is daar een leuk begin van, al stonden de opnames samen met beeld wel al jaren op YouTube. Maar goed, dat terzijde. Voor de echte fans is dit gewoon weer even genieten. Vier sterke live-songs, geen gladde r&b-producties en een zangeres die vocaal gezien toen nog echt op haar best was. Jaja, vroeger was echt alles beter.