Masma Dream World – PLEASE COME TO ME

Waardering

7

PLEASE COME TO ME blijkt de derde productie te zijn van Devi Mambouka, na een titelloze ep uit 2017 en haar officiële debuutalbum Play at Night uit 2020.

Je zou de muziek van Masma Dream World minimalistisch kunnen noemen, maar ze weet met de weinige middelen toch een volle, veelal spookachtige sound te creëren. Live heeft ze meerdere gedaantes maar altijd geschminkt als een mysterieuze Hindoepriesteres. Maar zo gek is dat misschien ook weer niet met een vader uit Gabon, een land met veel wilde natuur en biodiversiteit, en een moeder uit Singapore, een culturele en religieuze smeltkroes. Dan sta je wat anders in het leven dan als je in de Hollandse polder bent geboren en getogen, en kunnen de muzikale keuzes wat unheimisch overkomen.

Openingsnummer Only Wish, met niet meer dan haar monotoon galmende stem, drone-achtige bas en minimale drum, klinkt het als een ritueel dat het sterven bekendmaakt van een hooggeplaatst iemand.

Na het nummer Hells Bells waarin waarin geen klokken maar allerlei andere duistere geluiden en onderaardse stemmen te horen zijn, volgt de track Pordeno Me dat wel opent met klokgelui. Vervolgens marcherende laarzen en een buitengewoon spookachtig geroezemoes, alsof duistere krachten fluisterend bepalen over ons lot.

Het instrumentale Seeking Your Protection, met blazers, klinkt als een werkplaats met getimmer, geknetter en gewals van staal. Hier worden wapens gesmeedt.

Titeltrack PLEASE COME TO ME is een bijna zeven minuten durende vocale geestuitdrijving zonder ook maar enige muzikale begeleiding en weet toch geen moment te vervelen. De laatste minuut is achtereenvolgens slechts aanzwellend dronegeluid, diepe ademhalingen en een deur die piepend dicht gaat. Kippenvel, alleen niet van schoonheid, maar van ongemak.

O, Dark Mother is als een psalm opgenomen in kerk, met in de verte een steeds dreigender wordend gebrom, als dat van bommenwerpers. Nog meer ongemak dus.

Deze combinatie van mystieke vocalen en dreigende geluiden vormt een muzikale rode draad door de meeste nummers op PLEASE COME TO ME.

Een ander intrigerend nummer is What If It Was True. Het bestaat uit door elkaar pratende vervormde stemmen, zoals wanneer je een vinylplaat op de verkeerde snelheid afdraait, die een discussie voeren over Hindoeïstische godin Kali, die door Mambouka vereert wordt.

Het mag duidelijk zijn dat PLEASE COME TO ME geen gemakkelijke wegluister plaat is, maar zeer de moeite van het proberen waard voor liefhebbers van minimalistische drone met religieuze ambities.