Maya Hawke – Chaos Angel

Maya Hawke - Chaos Angel

Waardering

7

8

Maya Hawke, de meeste zullen haar kennen van haar rol als Robin in Stranger Things seizoen 3 en seizoen 4 of als de dochter van acteur Ethan Hawke. Maar de dochter van en actrice is niet het enige wat zij is: sinds 2019 maakt zij muziek en op 31 mei heeft zij haar derde studioalbum Chaos Angel uitgebracht.

De titel van de plaat komt voort uit een fictief personage uit Maya Hawke’s verbeelding. Ze vertelt het verhaal van dit personage in een interview met Jonathan Cott: “Iemand die naar verluidt wordt aangezien voor de engel van de liefde die, in haar pogingen om goed te doen, alleen maar wrakstukken lijkt te creëren. Bij het vertellen van de openbaring van de engel specificeert ze echter een moment waarop de engel haar doel begrijpt, dat ‘het noodzakelijke ingrediënt voor liefde verandering is, en het noodzakelijke ingrediënt voor verandering chaos’.”

Dit geeft een inzicht in de creatieve gedachten van Maya Hawke voor dit album, de tekst van een nummer vindt zij het allerbelangrijkst van een lied. Dit heeft ze dan ook mooi gepaard in de songs van Chaos Angel met haar zachte, unieke stem en uiteraard haar akoestische gitaar, wat je in zo goed als al haar songs terug hoort komen.

Het nummer Black Ice geeft een zacht begin aan Chaos Angel. Ook het volgende lied Dark begint zacht en rustig, totdat in het midden van het lied de gitaar tevoorschijn komt. Het maakt het lied wat meer uptempo. Het is heel mooi gedaan met de gitaar en andere instrumenten. Missing Out is het eerste nummer dat wat meer upbeat start. In deze track zingt ze over haar leven als de dochter van bekende ouders en hoe daar nog steeds onzekerheid bij komt kijken. Wat opvallend is, want die kant van het verhaal hoor je niet vaak komen van ‘bekende kinderen van’.

Ook in het midden van het nummer Okay bevindt zich een luide gitaar, een korte solo die vervolgens wordt opgevolgd door een harp. Prachtig klinkt het. Door de rest van het lied komt de harp soms terug, maar hoor je vooral een viool op de achtergrond wat het nummer erg anders maakt dan de andere songs op Chaos Angel.

Better is een korte track die als een opvulling voelt. Er is gebruik gemaakt van autotune, waarschijnlijk om wat creatiever te zijn. Maar het nummer voegt verder weinig toe aan de plaat. Gelukkig is de volgende track Big Idea er weer om je terug te slepen in het album, ook bij dit lied hoor je de akoestische gitaar met Hawke’s zachte stem.

De laatste drie songs zijn zoals de andere van Chaos Angel: goede tekst, Maya Hawke’s mooie zachte stem en de akoestische gitaar. Het laatste nummer Chaos Angel sluit de plaat mooi af met herhalende teksten en een opbouwende beat. Chaos Angel is het sterkste album van Maya Hawke tot nu toe. Je hoort door de LP heen verschillende keren hoe de teksten met elkaar verbonden zijn. Hiernaast is er mooi gebruik gemaakt van verschillende instrumenten en klinkt haar stem ook mooi zuiver in alle songs.