Melanie C – Melanie C

Waardering

8

9

Precies twintig jaar geleden (serieus waar) scoorde Melanie C met Never Be The Same Again en I Turn To You haar grootste hits. Ze bleek daarmee destijds op solo gebied de succesvolste Spice Girl te zijn. Nu, twintig jaar later blijkt ze met haar achtste album ook de Spice Girl te zijn met de langste adem. Muzikaal gezien dan. Voor haar nieuwe plaat besloot Sporty Spice om het roer om te gooien. Haar doel met dit album is vooral om de luisteraars naar de dansvloer krijgen. En ook al zijn de clubs door corona gesloten, een feestje bouwen kan ook makkelijk in je eigen woonkamer of wanneer je met je vierwieler over de A2 scheurt. Daarnaast is Melanie C een viering van zelfacceptatie met twee vingers omhoog naar iedereen die je probeert neer te halen.

Die zelfacceptatie laat Melanie meteen doorklinken in Who I Am, een lekkere dansbare poptrack waarin ze positief terugkijkt op haar leven. Een volkslied van eigenliefde noemt ze het ook. Blame It On Me is een grote favoriet van de zangeres. Het is opnieuw een lekker dansbaar nummer met duidelijke club-invloeden, terwijl ze zingt over een giftige relatie en voor jezelf opkomen. Good Enough heeft een herkenbaar dansbaar 90’s sfeertje. ‘Veel jonge artiesten van nu houden daarvan, dus moet ik het beste ervan maken voordat het te laat is’, zegt de zangeres erover. Daar tegenover staat Escape, een midtempo track waarin Melanie voor even een verleidelijke rol aanneemt. Ze zingt over het ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven, de tijd nemen voor jezelf, terwijl ze in de productie zelfs gebruik maakt van een aantal strijkers. Heel aangenaam om te horen.

Op Overload speelt de zangeres in op een lekker klinkende funky-stijl. Wie goed luistert kan zelfs een beetje percussie in het nummer ontdekken. Melanie noemt dit een waarschuwingslied, gericht aan iemand die je te ver weg heeft geduwd. ‘Als je zo blijft doorgaan, dan ben ik weg’, is haar boodschap. In het donker klinkende Fearless is een samenwerking te horen met Nadia Rose, een rapster uit Londen. Het nummer straalt een en al empowerment uit: een bewustwordingsproces. Speciaal voor vrouwelijke artiesten die het soms moeilijk hebben binnen de muziekindustrie, omdat daarin toch vaak mannen de macht hebben.

Here I Am wordt gedragen door een lekker bombastisch 80’s geluid. Tekstueel gaat het over een situatie waarin je een dieptepunt bereikt en waarna je jezelf als het ware moet afstoffen om opnieuw te kunnen beginnen. Een relevant gespreksonderwerp voor de Spice Girl, omdat ze het album echt ziet als een nieuw hoofdstuk in haar bewogen leven. ‘Ik probeer niemand meer te plezieren. Ik heb me gerealiseerd dat ik goed ben zoals ik nu ben’, zegt ze.

Met In And Out Of Love brengt Melanie een luchtig, feestelijk en lekker disco-achtig nummer met een knipoog naar de jaren ’70. Mocht het voor-refrein je trouwens bekend in de oren klinken, dan klopt dat. Het lijkt namelijk verdacht veel op het refrein van Tripping van Robbie Williams, maar dat is waarschijnlijk niet met opzet zo geschreven.

Hoewel End Of Everything de laatste track van het album is, markeert het wel een nieuwe start voor de zangeres. In de afgelopen vier jaar veranderende ze haar leven drastisch door bij een nieuw platenlabel te tekenen en met nieuwe mensen te gaan samenwerken. Veranderingen vindt Melanie altijd doodeng, maar deze sprong in het diepe was nodig en ze heeft er geen moment spijt van gehad. Dit alles klinkt door in een waardige afsluiter van misschien wel één van de beste albums van 2020. Sporty Spice is herboren of beter gezegd: Melanie C is beter dan ze ooit is geweest!