The Name – Unchained

Waardering

5

The Name is een Metalband uit ons eigen kikkerlandje. De vijf bandleden, waaronder de vrouwelijke zanger, hebben het nieuwe album Unchained uitgebracht. Unchained is het vijfde album van The Name, en zijn met hun eerdere vier albums op de kaart gezet qua metal bands. Vooralsnog zijn ze vooral bekend in Nederland, en hebben ook vooral op Nederlandse locaties live gespeeld. Plekken zoals Paradiso in Amsterdam en ook kleinere clubs zoals het Utrechtse Tivoli. Dit jaar heeft de band een contract getekend bij ‘V2 records’.

De vrouwelijke stem maakt de muziek, die vaak als niet toegankelijk wordt gezien een stuk toegankelijker. Aan de andere kant is dit ook niet echt meer origineel als de muziek die je maakt in andere opzichten ook erg dicht bij bands als Within temptation en Evanescence komt. De muziek lijkt er verdacht veel op en niet alleen op deze modernere versie van Metal. Alhoewel Unchained zeker modern is, doet het ook vaak denken aan Metallica. En ik durf bijna te zweren dat ik de bijna exacte akkoorden van Pearl Jams ‘Why go’ terug heb kunnen horen.

Buiten een vernieuwend geluid om, zijn ze ook net erg verfrissend binnen hun eigen werk. Het album is eenheidsworst. De plaat heeft gewoon weinig variatie. Bijna elke intro van een nummer klinkt precies hetzelfde, ik heb meerdere malen zelfs getwijfeld of het echt gewoon telkens dezelfde intro was en dat ik als luisteraar in de maling werd genomen. En dan even bij nr. 8 ‘One’ denk je verrast te gaan worden. De intro heeft een beetje Latin achtige invloed en klinkt totaal niet als de rest van het album, maar helaas vervalt het al snel genoeg weer in hetzelfde patroon. Jammer want eigenlijk heeft The Name al ingrediënten om groter te worden, kundige muzikanten en een meer dan kundige zangeres en lef.