Nina Nesbitt – The Sun Will Come Up, The Seasons Will Change

Waardering

6

6

7

Mensen luisteren bij muziek in de eerste instantie naar de melodie en dan pas naar de tekst. Daar kwam de Schotse zangeres Nina Nesbitt achter na het uitbrengen van haar vorige album Peroxide. Daarom besloot ze het helemaal anders te gaan doen en voor haar nieuwe werk meer over de melodie na te denken. Ook de stijl moest anders: minder folk en meer pop. Het resultaat is het nieuwste album van de zangeres: The Sun Will Come Up, The Seasons Will Change.

Het is vijf jaar geleden dat Nina Nesbitt voor het laatst een album uitbracht, maar in de tussentijd heeft de Schotse zangeres zeker niet stilgezeten. The Sun Will Come Up, The Seasons Will Change is als een open dagboek waarin Nesbitt vertelt over dingen die ze in de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Ze geeft een inkijkje in haar leven als beginnende twintiger. Het album gaat over thema’s als relaties, geestelijke gezondheid en het volgen van je dromen.

Nesbitt wilde zich dus meer focussen op de melodie in plaats van alleen de tekst. Je zou kunnen zeggen dat dat heel slecht gelukt is. Het is echt een album waarop de muziek op zichzelf niet bijzonder veel voorstelt. Je moet echt naar de tekst luisteren, wil je begrijpen wat Nesbitt probeert over te brengen. De 24-jarige zangeres reflecteert op negatieve dingen die ze heeft meegemaakt, maar spreekt haarzelf ook moed in voor de toekomst. De titel is dan ook een soort mantra van doorzettingsvermogen: de zon blijft altijd opkomen en moeilijke tijden zullen vanzelf vervliegen. Nesbitt weet haar gevoel prima over te brengen in haar teksten. Wel kunnen die soms vol clichés zitten. Op The Best You Had, bijvoorbeeld: “Falling in love for the very first time / But that fucked me up / So then I had issues with falling in love.” Dat soort clichés zorgen ervoor dat je soms het gevoel hebt dat je naar een inwisselbaar popliedje zit te luisteren. Niet alleen qua tekst, maar ook qua muziek is het niet heel uitdagend.

Echt baanbrekend is het allemaal niet, maar dat is misschien ook helemaal niet de bedoeling van dit album. Mensen zullen zich vooral met de songteksten kunnen identificeren. Vooral mensen die begin twintig zijn zullen bekend zijn met de thema’s die Nesbitt op The Sun Will Come Up, The Seasons Will Change bespreekt. De zangeres spreekt jonge mensen even zo goed aan als een beroemde popzangeres als Taylor Swift dat bijvoorbeeld doet. Op sommige nummers op het album klinkt Nesbitt zelfs als Swift. Voor de ballade Last December doet erg denken aan de muziek die Taylor in de beginjaren van haar carrière maakte. Zo groot als Swift zal Nesbitt niet gauw worden, maar het succes is haar zeker gegund.

    Wat vind jij van deze plaat?