Ozzy Osbourne – Ordinary Man

Ordinary Man

Waardering

8

2019 was volgens Ozzy Osbourne het slechtste en pijnlijkste jaar uit zijn leven. Vanwege verschillende medische problemen moest hij een flink aantal concerten afzeggen. Zijn herstel heeft nog een lange weg te gaan, maar er kan wel weer over nieuwe muziek worden gesproken, want The Prince of Darkness is terug met Ordinary Man.

In de begeleidingsband zitten deze keer onder andere bassist Duff McKagan (Guns N’ Roses) en drummer Chad Smith (Red Hot Chili Peppers). Dit ervaren ritmeduo mag meteen aan de bak in opener Straight To Hell. Het geluid is vertrouwd voor Osbourne, als in zijn hoogtijdagen met Black Sabbath. In het nummer zitten mooie overgangen, een heerlijke gitaarriff en een fantastische solo van meestergitarist Slash. Kortom, een knaller van jewelste als openingstrack en gelukkig daalt het niveau daarna niet. Bij Goodbye bijvoorbeeld gaat het tempo een aantal keren lekker omhoog. Compromisloze rock die dwars door je ziel gaat gecombineerd met de zwarte humor in de teksten van Osbourne, die afscheid neemt met de woorden ‘Is it tea time yet? Do they sell tea in heaven?’.

Titeltrack Ordinary Man is vijf minuten genieten. Inclusief strijkers en supergladde achtergrondzang is het soms een beetje over the top, maar dat past wel bij Osbourne en zeker bij Elton John, die in dit nummer de piano bespeelt en een gedeelte van de vocals voor zijn rekening mag nemen. Ondanks de geweldige inbreng van Slash komt Ordinary Man nét niet aan het niveau van de Guns N’ Roses-klassieker November Rain, maar het scheelt niet veel. Wel staat vast dat Ozzy ‘is not going to die an ordinary man’.

Op het album staan natuurlijk ook een aantal typische Ozzy-tracks. Under The Graveyard is afwisselend en de karakteristieke stem van Osbourne grijpt je vast en laat niet meer los. De band is duidelijk van grote klasse en goed op elkaar ingespeeld. De ballad van het album is Holy For Tonight dat net als heel veel nummers van Ordinary Man gaat over afscheid nemen. Zijn eigen afscheid wel te verstaan. Iedere ware rockfan zal kippenvel krijgen door de tekst. Laten we echter hopen dat we nog een tijd kunnen genieten van Mister Osbourne, want met deze muziek kan hij nog makkelijk mee in de top van de hardrockwereld.

Nog even alle remmen los samen met gastzanger Post Malone en gitarist Tom Morello (Rage Against the Machine) in het punknummer It’s A Raid. Niet het beste nummer van het album, maar wel een toffe energieke afsluiter. Osbourne kan nog even alle frustraties eruit gooien met een ‘fuck you all!’ als laatste oerkreet.

Alles doet vermoeden dat Ordinary Man het laatste studioalbum van The Prince of Darkness is. Binnenkort vertrekt Osbourne naar Zwitserland voor medische behandeling om daarna zijn tournee weer op te pakken. Met hopelijk veel nieuwe nummers op de setlist, want Ordinary Man is een plaat om trots op te zijn.