Perfume Genius – Set My Heart On Fire Immediately

Heart On Fire Immediately

Waardering

8

9

8

Beginnen met een zucht. Het flirt een beetje met Hallelujah in de Jeff Buckley-uitvoering, maar die richting laat Perfume Genius snel los. En dat typeert Mike Hadreas – zoals hij echt heet – wel. Want als hij muzikaal gezien iets niet is, is het plaatsbaar in een hokje. Zijn muziek is daarom al een avontuur op zich en dat komt op Set My Heart On Fire Immediately perfect naar voren.

Zo trekt Perfume Genius op Whole Life – het nummer van de zucht – van alles uit de kast. Het begint met een dromerige ambient setting en een mini-stukje piano, maar slaat dan over naar een flinke bak strijkers. Dat staat in flink contrast met het direct daaropvolgende Describe, waarin de gitaar voor een bijna vies lekkere start zorgt. Op Without You zorgt hij juist weer voor een countrytintje, maar uiteraard wel op een manier die bij Perfume Genius past. Het voelt alsof er al heel veel gebeurd is, maar je bent dan nog niet eens op een kwart van Set My Heart On Fire Immediately

Behalve dat het muzikaal uitdagend is, zit het album ook qua thematiek goed in elkaar. Hadreas – zelf homoseksueel – snijdt vooral thema’s als het ontdekken van en worstelen met seksualiteit, liefde en elkaars lichaam aan. Op Your Body Changes Everything doet hij dat het misschien nog meest expliciet. ‘Can you feel my love/Do you feel the same.’ De song is als geheel een absolute parel. Hadreas benut de beste kant van zijn stem, terwijl de vluchtige vioolstrijkjes het toch al hoge tempo van de muziek een extra laag aan spanning meegeven. Elk fluitje en piepje in het nummer is met ongekende precisie neergezet en tegelijkertijd klinkt het vrij en onbevangen.

Niet alles komt bij die perfectie in de buurt. Zo is Moonbend een uitgetrokken track die je glazig in de ogen staart zonder echt iets te doen. Een opmerkelijke dissonant op een album dat bol staat van het avontuur. Nothing At All is dan een veel exemplarischere song voor Set My Heart On Fire Immediately. Het bevat dromerige synths en fraaie violen met daartegenover de stoerdere gitaren en rappe drums. Op Some Dream pakt Perfume Genius nog een keer totaal anders uit, dan op al het voorgande, namelijk met een pianosessie. Deze begint ingetogen en slaat dan ineens over naar een soort rocktrack met een slechte gestemde piano, waarvan de licht valse hoge noten op een bepaalde manier juist aanspreken.

Set My Heart On Fire Immediately is een album dat recht uit het hart van Mike Hadreas komt. De artiest laat zijn veelzijdigheid en daarmee beste kanten bewonderen. Genius? Dat rechtvaardigt hij zeker.