PJ Harvey – To Bring You My Love – Demos

PJ Harvey - To Bring You My Love – Demos

Waardering

7

7

8

PJ Harveys volledige discografie wordt opnieuw uitgebracht. Samen met de reguliere platen verschijnt er ook een aantal demo-albums waarop dezelfde liedjes in hun rauwe vorm getoond worden. Na de eerdere Dry – Demos en 4-Track Demos is er nu dan ook To Bring You My Love – Demos.

Opener To Bring You My Love laat meteen horen dat alles net wat rauwer is dan op de originele plaat. Tegelijkertijd zijn al duidelijk de contouren van het oorspronkelijk uitgebrachte nummer te horen. Opvolger Meet Ze Monsta is wat spannender. De song opent met het geluid van een zelfgeprogrammeerde drumcomputer, wat het geheel een industrieel tintje mee geeft. Working For The Man behoudt gewoon dezelfde spooky sfeer en voegt in demovorm weinig toe.

En dat blijkt bij deze uitgave wel vaker het geval. De demo’s die Harvey opnam waren al in een vergevorderd stadium, waardoor ze weinig verschilden met wat er uiteindelijk op cd verscheen. C’mon Billy, een van de hoogtepunten van de plaat, is wat verder uitgekleed in zijn versie hier. Het grote verschil bij Teclo is dat de toetsen ontbreken. Dezelfde spanningsboog uit de oorspronkelijke track wordt aangehaald door het gebruik van dynamiek in de gitaren. Zelfs op I Think I’m A Mother is de zang al vervangen door de vervormde stem die ook op de cd zelf staat. Nee, dit album laat weinig horen wat er niet al was. Als deze selectie aan muziek vooral iets meegeeft is het wel dat het bevestigt wat voor fantastische collectie aan tracks het origineel is.

In het oog springend is vooral nog Long Snake Moan. Net als op het tweede nummer verzorgt een drumcomputer de beat. In combinatie met de gitaar en zang van Harvey vormt het een angstaanjagend geheel. De gitaar is net wat minder gepolijst, de stem is net wat minder gecontroleerd. Een krijsende Harvey die een muzikale ode brengt aan Blind Lemon Jefferson is vooral in deze lompe variant om van te smullen. En dat soort kleine voordelen bieden deze demo’s wel.

De combinatie van ruwe gitaren en haar stoere no-nonsense teksten pasten mooi in de muzikale tijdsgeest van de jaren ’90. Niet dat haar eigenlijke werk te geproduceerd klinkt, maar op de demo’s komt deze meedogenloze houding van haar nog meer naar voren. Dat wil niet zeggen dat er veel verrassingen zijn op To Bring You My Love – Demos. Waar menig muziekliefhebber lyrisch wordt als de archieven van Bob Dylan worden opengetrokken, lijkt dat minder het geval te zijn voor de schatten uit Harveys oeuvre. Voor groot liefhebbers van haar werk zijn deze uitgaven een leuk geschenk. De gemiddelde muziekliefhebber zal volstaan met het meesterwerk dat het origineel is.