Playboi Carti – Whole Lotta Red

Waardering

5

Het is een kerstwonder dat lang in de maak was. Na twee jaar lang stil te zijn geweest en eerder dit jaar zijn single @MEH gedropt te hebben, sluit rapper Playboi Carti, uit Atlanta, het jaar ‘goed’ af door op de vroege kerstochtend dan eindelijk zijn tweede studioalbum Whole Lotta Red uit te brengen.

Nou ja, stil geweest? Hij heeft dan weliswaar zelf niks uitgebracht sinds de release van zijn laatste album Die Lit, maar wel heeft hij in de tussentijd samengewerkt met verschillende artiesten. Zo was hij onderdeel van Solange’s nummer Almelda, Tyler the Creator’s single EARFQUAKE en Drake’s track Pain 1993. Ondanks het succes van deze features, heeft Playboi Carti er toch voor gekozen om weinig samenwerkingen te doen voor Whole Lotta Red, bestaande uit 24 nummers. Op Go2DaMoon (featuring Kanye West), M3tamorphosis (featuring Kid Cudi) en Teen X (featuring Future) na, bestaan de overige 21 tracks van de plaat uit nummers van de soloartiest. Voor zo’n groot album verwacht je dan ook wel iets tofs. Helaas was dit niet het geval, tot grote teleurstelling van de fans.

Als het gaat om zijn samenwerkingen met andere artiesten in Whole Lotta Red, viel dat tegen ten opzichte van zijn laatste plaat Die Lit. Ook de diversiteit in zijn songteksten en beats waren teleurstellend. Zo hebben de meeste nummers een irritante beat, eentonige sound en te veel herhaalde woorden. Met teksten zoals Jump out the house, jump out the house’ dat zeker wel meer dan tien keer werd herhaald in JumpOutTheHouse en meer dan de helft van de songteksten van No Sl33p bestaat uit de steeds terugkomende zin ‘When I go to sleep, I dream ‘bout murder’, wordt het erg moeilijk om langer dan een minuut te blijven luisteren. Of je deze plaat daarom daadwerkelijk een goed rapalbum kan noemen, valt te betwijfelen.

Maar dat Whole Lotta Red niet een fantastisch plaat is geworden, hebben de fans aan zichzelf te danken. Nadat Playboi Carti in 2018 namelijk de naam van het album naar buiten bracht, volgden al snel daarna een aantal tracks van de plaat die waren uitgelekt, waaronder Kid Cudi, voorheen bekend als Pissy Pamper en nu bekend als M3tamorphosis. Ondanks dat de uitgelekte nummers goed werden ontvangen, wilde Playboi Carti toch vernieuwend blijven en daarom was zijn reactie hierop om het album aan te passen en bijna al zijn uitgelekte tracks niet toe te voegen. Het uitlekken van zijn nummers gebeurde niet één of twee keer, maar wel liefst drie keer. Het is daarom ook begrijpelijk dat het heel moeilijk is geweest voor hem om daarna nog een goede plaat uit te brengen.

Naast dat vele fans het album hebben verpest, met het uitlekken van bijna alle tracks, is de plaat ook te veel gepromoot, geteased en opgehyped door Playboi Carti zelf. Whole Lotta Red was een goede poging tot succes, maar helaas voldeed het niet aan de verwachtingen. Het is simpelweg slecht en saai. Wat een goed album had kunnen zijn, wordt nu door velen als een grapje gezien.