PVRIS – Use Me

PVRIS Use Me

Waardering

7

8

Bij vorige albums vond PVRIS’ zangeres Lynn Gunn het nog eng om op de voorfront te treden en deed ze erg haar best om haar bandleden de spotlight te geven. Voor Use Me is haar instelling veranderd en heeft ze meer vertrouwen gekregen in zichzelf en haar visie voor het album. Zo staat ze in haar eentje op de cover van het album. Maar, belangrijker: dat zelfvertrouwen is ook goed te horen op de plaat. Use Me bestaat uit een reeks krachtige en donkere popsongs die het luisteren meer dan waard zijn.

Use Me begint met de track Gimme a Minute, een prettige starter door de rustige opbouw van de muziek. Al gelijk springt Gunn’s stem naar voren. Het wordt bij de eerste liedjes al snel duidelijk dat Gunn’s stem eentje is om voor terug te komen. De lyrics van het album zijn namelijk niet gelijk heel opvallend en memorabel, maar door haar toegankelijke en fijne stem wil je zeker blijven luisteren.

Deze gloednieuwe plaat staat vol donkere popnummers, maar de rockinvloeden van PVRIS zijn nog goed te horen in de vorm van heftige gitaren en vette drums. Daartegenover staan genoeg songs waar lekker op te dansen valt. Zoals altijd bij PVRIS’ albums staat mentale gezondheid centraal in de lyrics. De combinatie van pop, rock, dansnummers en heftige emoties maakt het plaat met een fijne balans van verschillende emoties.

Een aantal tunes in het midden van het album vallen op. Zo is Hallucinations een heerlijke song om op te dansen. Eentje waarbij de hele club uit zijn dak kan gaan. Daarna komt Old Wounds, een terechte single door de emotionele en duidelijke songteksten. Daarnaast zingt Gunn hier prachtige hoge tonen die een mysterieuze Florence + The Machine vibe geven. Na deze fijne single is Loveless te horen. Dit is een rustiger lied met een fijne akoestische gitaar als belangrijkste instrument.

Door deze drie prettige nummers vallen de liedjes daarna wat minder op. Use Me is de titeltrack van het album, maar helaas is deze als enige van het album een beetje saai. Muzikaal gezien gebeurt er namelijk vrij weinig. Wish You Well is de laatste song en is qua lyrics een prima afsluiter. Toch is de muziek vrij generiek en niet speciaal.

Al met al is Use Me van PVRIS een sterk donker popalbum. De plaat is een mooi geheel doordat de sound van ieder nummer bij elkaar past. Use Me heeft een krachtig midden, waardoor helaas de laatste songs een beetje in het water vallen. Niet overal zijn de lyrics gelijk memorabel, maar dit is zeker een album dat je meer gaat waarderen nadat je er een aantal keer naar geluisterd hebt.