Queen – Queen Forever

Een nieuwe cd van Queen. Je eerste reactie is misschien: Hoe kan dat nou iets worden zonder Freddie Mercury? Gelukkig is deze cd mét Freddie Mercury en kun je meer dan twee uur lang van zijn stem genieten.

In 2008 kwam het laatste échte album uit (live cd’s en compilaties niet meegeteld) en dat werd behoorlijk slecht ontvangen. The Guardian beschuldigt Queen ervan alleen maar geïnteresseerd te zijn in commercieel succes. Ook de musical We Will Rock You wordt als verschrikkelijk beschreven, ondanks het feit dat er zes jaar na de première nog steeds shows zijn.

Terug naar het album: het bijzondere eraan is dat er drie nummers opstaan die zelfs de diehard fans van Queen nog niet eerder gehoord hebben. Brian May zegt in een interview met de Huffington Post dat hij ze toevallig vond. Het gaat om het lied Let Me In Your Heart Again. De andere nieuwe nummers zijn There Must Be More To Life Than This met Michael Jackson en een langzame versie van de hit Love Kills.

Op die nieuwe tracks na is het nieuwe album van Queen een feest der herkenning, zelfs voor de onervaren Queen-luisteraar. Bijna alle enigszins bekende nummers zijn erop te vinden (You’re My Best Friend, Love Of My Life, Somebody To Love, Crazy Little Thing Called Love en Who Wants To Live Forever), wat eigenlijk doet afvragen waarom deze cd is uitgebracht.

Er zijn maar liefst veertien compilaties van Queen, variërend van Greatest Hits tot Icon. En allemaal bevatten ze op zijn minst Bohemian RapsodyFat Bottomed Girls en Crazy Little Thing Called Love. Waarom is er nóg een eentje nodig waar alle bekende nummers opstaan? ‘This is the closest that you’ll ever get to see Queen as it was in our golden days, as the songs from the album are from the eighties, but it’s not a reprodution’, zegt Brian May. ‘It’s not an imitation.’

Natuurlijk is ook het leuk om die nieuwe nummers te horen, maar een twee uur durend album lijkt toch wat onnodig. Er is niets mis met de kwaliteit van het album – het is heerlijk om Freddie’s stem weer eens te horen en Brian May’s gitaarwerk in Bijou is geweldig – maar op de nieuwe nummers na is het niets wat je niet al eerder had kunnen horen.

Misschien is dit album leuk om te hebben voor de echte Queenfan, maar naar mijn mening hadden ze de nieuwe nummers ook als ep uit kunnen brengen. Om er zoveel bekende liedjes naast te zetten en er dan vervolgens meer dan twintig euro voor te vragen, klinkt toch nogal overdreven. Misschien is Queen inderdaad wel voornamelijk gericht op commercieel succes, zoals The Guardian zes jaar geleden al zei. Jammer.