Racoon – All In Good Time

De bijna vier jaar lange stilte rondom Racoon is doorbroken. Hoewel in 2013 het compilatiealbum The Singles Collection werd uitgebracht, is de laatste échte cd Liverpool Rain van 2011. November vorig jaar werd eindelijk het nieuwe album aangekondigd: All In Good Time. De plaat is het beginpunt van een van de grootste tours van de band, die door het hele land gaat.

Hoewel er veel tijd tussen de albums zit, heeft de band zeker niet stil gezeten. Voor Liverpool Rain mocht Racoon de 3FM Award voor beste album in ontvangst nemen en ook de awards voor beste artiest (pop) en beste single (No Mercy) gingen mee naar huis.

Voor All In Good Time liet de band het standaard pop-format los. Nummers hoefden niet maximaal drie minuten met twee coupletten te zijn, het liedje komt zoals het komt: ‘All In good time‘. Op het album moest voldoende ruimte zijn voor grote gitaarpartijen, pianosolo’s en strijkers- en blazersarrangementen. ‘Er zitten allerlei extra lagen in deze nummers, maar het blijft altijd integer en Racoon. Wij zien het als een volgende stap op weg naar het perfecte popliedje’, zegt zanger Bart van der Weide in een interview.

Het album begint veelbelovend met de single Shoes of Lightning, die geschreven is voor Serious Request 2013. Bijna stukgedraaid op de radio, maar het bevat nog steeds een betoverende sfeer waardoor het heerlijk wegluistert. Het nummer loopt over in Heaven Holds A Place, een lied dat in je hoofd blijft hangen en zich prima leent voor hard meezingen. Het zit simpel in elkaar, maar wordt door de piano/ mondharmonicasolo en blazers naar een hoger level getild.

Het derde nummer van het album is gelijk ook het mooiste. Tommy moet het niet van het sobere instrumentale gedeelte hebben, maar blinkt uit door zijn tekst. Het lied vertelt het verhaal over Tommy, die anders is dan anderen en daardoor gepest wordt. De rustige begeleiding, integere manier van zingen en intieme gitaarsolo’s nemen je mee in zijn verhaal.

Tommy wordt opgevolgd door Brick by Brick, dat ook al eerder uitgebracht werd als single. Een nummer dat goed in elkaar zit en lekker in het gehoor ligt. Na dit lied vindt er een omslagpunt plaats. De nummers blijven goed klinken, maar ze bevinden zich allemaal dezelfde sfeer. Er springt niets meer uit en ze lijken teveel op elkaar. Dat terwijl Racoon in een interview met Radio 2 zegt dat ze het album heel divers vinden. Pas het laatste nummer Fun We Had, staat weer meer op zichzelf. Het werkt toe naar de grootste afsluiting die All In Good Time verdient.

De zesde plaat van Racoon is qua muzikaliteit een waardige opvolger van Liverpool Rain. Het album bevat een aantal sterke nummers, maar het ontbreekt soms aan diversiteit. Maar doordat de nummers goed in elkaar zitten en de zang en instrumenten goed op elkaar afgestemd zijn, is het toch een fijn album om naar te luisteren.