Rammstein – Zeit

Waardering

9

Zeit, het achtste album van Duitse metalband Rammstein, lijkt bijna voor het podium gemaakt te zijn. Track na track brengen de zes bandleden een nieuwe laag bovenop de gebruikelijk Rammstein-formule.

De spectaculaire opener Armee Der Tristen, een ode aan iedereen die depressief, bedroefd of verwaarloosd is, zet meteen de toon voor de rest van het album. Jaren ‘80 synthwave gemixt met lekkere zware gitaarriffen verwelkomen je in het leger des triesten. Schwarz gaat verder met een somber vooruitzicht, een langzaam/mid-tempo klassiek rocknummer. Frontman Till Lindemann zingt over hoe hij zich thuis voelt in het donker: ’Immer, wenn es dunkel wird/Die Seele sich in Lust verirrt’. Het nummer is catchy en erg atmosferisch, vergezeld met een duistere pianomelodie.

Giftig geeft een dynamisch gitaargeluid. Het nummer heeft veel Aziatische invloeden met zelfs een kleine mix van hiphop. Het lied gaat over giftige relaties. Halverwege het lied gebruikt Till autotune op zijn stem, wat in eerste instantie een beetje gek klinkt, maar eigenlijk een meesterlijke zet is. Het is net alsof de vervormde stem het gif dat door zijn lichaam gaat representeert, en benadrukt het feit dat hij de giftigheid van de relatie wel fijn vindt.

Meine Tränen is een solide power ballad. Een vrouwelijk figuur zegt tegen een man die huilt dat hij zich moet schamen. Een Vikingachtig koor zingt de man toe dat dat wel mag. Uiteraard zijn sommige nummers ook humoristisch en seksueel van aard, het zou anders geen Rammstein-plaat zijn. Voorbeelden hiervan zijn Dicke Titten en OK. De een over een barvrouw met dikke tieten en de ander over, je zou het niet raden, de liefde bedrijven zonder condoom (OK staat voor ‘Ohne Kondoom, oftewel: zonder condoom). De teksten worden uiteraard vergezeld door zware gitaren, baslijnen en harde percussie.

Lügen springt eruit met een serieuze toon, het lied heeft een sombere, donkere kant en wordt op zo’n manier gezongen dat je het bijna gelooft. Maar het lied gaat daadwerkelijk over leugens. Alles wat de persoon in het lied doet is een leugen. Nogmaals wordt autotune gebruikt, dit keer om de nadruk te leggen op de leugens. Het gebruik van autotune is natuurlijk op zichzelf een soort van leugen: het wordt vaak gebruikt door zangers en zangeressen om ‘beter’ op een plaat de klinken.

Rammstein laat met Zeit zien dat ze nog lang niet klaar zijn met muziek maken. Hoewel men denkt dat dit wellicht het allerlaatste album zou kunnen zijn aangezien de afsluiter Adieu heet en het als een vaarwel aan de fans klinkt. Als dat zo is zou dat erg jammer zijn, want Rammstein heeft steeds weer de juiste toon te pakken. Ze pakken onderwerpen als racisme en xenofobie aan, maar blijven ook grappen maken over bijvoorbeeld dikke tieten. Een unieke positie voor een unieke band met een uniek geluid. Het is te hopen dat dit niet het laatste is van Rammstein.