Rita Ora – Phoenix

Waardering

7

Zes jaar na haar debuutalbum Ora (2012) heeft Rita Ora eindelijk opvolger Phoenix uitgebracht. Een lange tijd, maar de Britse zangeres van Albanese afkomst had tot medio 2016 juridische problemen met haar oude platenlabel en ook daarna verliep het proces om tot een volledig nieuw album te komen niet geheel vlotjes.

Helemaal stil was het de afgelopen jaren natuurlijk niet rond de zangeres, want sinds mei vorig jaar zijn er een aantal nummers van haar verschenen die nu terug te vinden zijn op Phoenix. Zo is daar het mede door goede vriend Ed Sheeran geschreven Your Song, een levendig popdeuntje dat een bescheiden hit werd in Nederland. Met Anywhere scoorde Ora kort daarna een top-tien-hit in ons land en het nummer werd wereldwijd een enorm succes. Terecht, want dit liefdesliedje met verrassende overgangen zit goed in elkaar en is mede door de repeterende beat een nummer dat lekker lang in je hoofd blijft zitten.

In verschillende interviews heeft Ora aangegeven dat Phoenix is opgedragen aan de in april overleden Zweed Avicii. Met hem maakte ze Lonely Together en volgens Ora heeft deze samenwerking haar leven veranderd. De tekst gaat over eenzaamheid in de muziekindustrie (‘Lonely’) en hun vriendschap (‘Together’). Het nummer is een perfecte mix tussen de kenmerkende sound van Avicii en de heldere stem van Ora. De videoclip viel in de prijzen, want het werd verkozen tot Best Dance Video bij de MTV Awards 2018.

Helaas zijn niet alle samenwerkingen op het album een succes. Summer Love (met de Britse band Rudimental) en Keep Talking (met de Amerikaanse zangeres Julia Michaels) zijn matige nummers die de kwaliteit van het gehele album toch wel een beetje naar beneden halen. Ook Girls – met ‘meiden’ Cardi B, Bebe Rexha en Charli XCX – is teleurstellend, want het is niet meer dan een slap aftreksel van Katy Perry’s I kissed a girl. Vooral de weinig inspirerende tekst ‘Sometimes I just wanna kiss girls, girls, girls’ lijkt zo overgenomen van Perry.

Gelukkig zijn andere nummers van Phoenix wel de moeite waard, zoals Only Want You, een ingetogen nummer waarin verrassend genoeg ook plaats wordt gemaakt voor een akoestische gitaar. Iets dat je bij de naam Rita Ora niet snel verwacht. Met afsluiter Hell Of A Life kent het album nog een hoogtepunt en is het duidelijk dat Phoenix een goed album is geworden. Het is het lange wachten in ieder geval zeker waard geweest en het laat zien waarom Rita Ora zo geliefd is binnen de popwereld. Voor de fans is het nu alleen nog wachten om haar live in actie te zien. Dit kan op 3 mei 2019, want dan doet de Phoenix World Tour TivoliVredenburg in Utrecht aan.