Robert Plant – lullaby and ceaseless roar

Waardering

9

Het is precies 24 jaar geleden dat Led Zeppelin uit elkaar ging. Sindsdien verrijkt Robert Plant ons met zijn solowerken. Sinds 2005 is het even stil geweest, maar dit jaar begon het met een geweldig optreden op Pinkpop van Plant met zijn nieuwe begeleidingsband ‘The Sensational Shifters’.

Je zult Robert Plant kennen als de zanger van de Britse Hardrock band Led Zeppelin.
Led Zeppelin is in 1968 opgericht door de wereldberoemde Jimmy Page. Page was eigenlijk gitarist bij The Yardbirds, maar iedereen verliet de groep waardoor hij als enige overbleef. Hij verzamelde nieuwe muzikanten waaronder Plant, en ging verder met de band als Led Zeppelin. Led Zeppelin leent haar naam aan een uitspraak van Keith Moon (drummer van The Who). Hij voorspelde dat de band ”Would go down like a lead balloon”.

Het tegendeel is meer dan bewezen, Led Zeppelin is de geschiedenis ingegaan als één van de grootste bands ooit. Zelfs ook wel als hitmachine benoemd. Toen de drummer John Bonham in 1980 overleed aan de gevolgen van overmatig alcohol misbruik, besloot de band te stoppen en uit elkaar te gaan. Erg treurig, maar alles gebeurt met een reden, want twee jaar later brengt Plant zijn debuutalbum Pictures at Eleven uit. Niet slecht voor een debuutalbum, maar het is kwalitatief niet te vergelijken met het werk van Led Zeppelin. Het is een beetje slapjes, heeft geen duidelijke richting en is eigenlijk niet veel meer dan typische Amerikaanse Hardrock gevuld met de bekende clichés. Kortom teleurstellend.

Het nieuwe album is dan ook een wereld van verschil, niet alleen qua kwaliteit, maar ook qua stijl. Plant’s stemgeluid is nog even rauw als altijd, maar tegelijkertijd ook geraffineerd. In tegenstelling tot vroeger weet hij zijn stem beter te benutten, niet alleen maar er op los schreeuwen zoals we gewend zijn van hem. De muzikale invloeden in het album lopen erg uiteen, we horen bijna alles: Indie Rock, hardrock en country invloeden. De muziek is veel genuanceerder en kent veel meer ritme dan zijn oudere werk. Dat deze verandering eraan zat te komen is al langer duidelijk. Het vorige album van Plant ; Band Of Joy is hier al een begin van. De muzikale invloeden zijn breder en behoorlijk gemoderniseerd.

De nieuwe single van het album Lullaby and ceaseless roar;’Rainbow’. Is een geweldige preview van wat er nog aan zit te komen. Want als je jezelf afvraagt of de rest van het album net zo goed is als de single, kan ik je verzekeren dat dit zeker zo is. Het is een genot om naar te luisteren en één van de betere werken van de afgelopen jaren. Het is een prachtig pareltje dat je niet aan je neus voorbij mag laten gaan. Ik zou zeggen luister het onmiddellijk, want we hebben hier te maken met een hele nieuwe Robert Plant.