Roxeanne Hazes – In Mijn Bloed

Waardering

7

8

8

8

Ze is glamour, sinds kort volgens velen de Nederlandse Lana Del Rey en treedt vanaf september elke maand op in De Wereld Draait Door. We hebben het over Roxeanne Hazes, dochter van. Echt? Ja, echt. Tot voor kort stond ze nog te zingen op ordinaire bierfeesten, maar sinds haar contract bij één van Nederlands populairste labels – waar ze op zoek ging naar haar sound – is Roxeanne hot!

Roxeanne is nog maar 24 jaar oud, maar heeft al een lang en muzikaal pad bewandeld. Als elfjarige spruit debuteerde ze als zangeres tijdens het programma So You Wanna Be a Popstar?. Tijdens het SBS-programma namen ‘bekende’ Nederlandse niet-zangers het tegen elkaar op om de nieuwe popster te worden. Dát werd ze niet, maar drie jaar later (2010) bracht ze samen met haar broertje Dré(tje) twee albums uit. Albums vol covers van haar vader. In 2015 trad Rox op tijdens De Toppers in de Amsterdam ArenA en jaarlijks staat ze samen met tal van andere artiesten in een uitverkochte Ziggo Dome tijdens Holland Zingt Hazes. Alles in het teken van haar legendarische ‘papa’, want als soloartiest werd Roxeanne nog niet serieus genomen.

Tot nu! De dochter van André tekende twee jaar geleden een contract bij het Amsterdamse Top Notch en ging zoals gezegd op zoek naar haar eigen geluid. Een zoektocht van tweeëneenhalf jaar die volgens Roxeanne zelf als een soort therapie voelde, maar wel een therapie die leidde tot haar eerste soloalbum: In Mijn Bloed.

Rox opent haar debuut met In Mijn Bloed (de titeltrack) en de eerste single van de plaat Ik Was Toch Je Meisje. Het is duidelijk dat de inmiddels blonde zangeres een eigen sound heeft ‘gekookt’ in de studio. Het levenslied is ondergedompeld in een 2017-sausje. Deprimerende en rauwe teksten als “Ik bitch, maar wat jij flikt is niet normaal” zijn samengesmolten met een goede productie. Het Lana Del Rey-effect?

Toch is het album niet volledig een eigentijdse versie van haar vaders muziek. In het midden van de plaat verandert Roxeanne van een moderne volkszangeres, naar een popprinses. Alhoewel, prinses is misschien niet het juiste woord, want zoetsappige liedjes komen niet aan bod. Het schattige, maar stoere Elvis & Dolly is een van de knallers van In Mijn Bloed. Goede pop, maar pop á la Hazes. Het album telt ook een nummer waarmee Rox waarschijnlijk een Top40-hitje mee probeert te scoren. De track, Schiet Maar Raak, klinkt echter als een remix. De zang en de muziek passen niet heel goed bij elkaar, maar het is Roxeanne vergeven. Misschien scoort ze er leuk mee op de radio.

Nee, mevrouw Hazes is geen zangeres voor de hoge en lange uithalen. Ze heeft een rauwe en zware stem. Op het nummer Ga Dan Weg komt deze het beste tot zijn recht. Ga Dan Weg is een steengoed en duister nummer, door onder andere de mysterieuze achtergrondgeluidjes. Absoluut een hoogtepunt van de plaat.

Roxeanne zet een fantastisch debuut neer. Ze heeft goed gekeken naar wat er hip is en heeft daar haar eigen sound van gemaakt. Een sound die uitstekend bij Roxeanne haar stem past. Geen lompe studentenfeesten, maar een clubtour – die 7 september in de Amsterdamse Melkweg van start gaat – is precies wat past bij de nieuwe Roxeanne Hazes.