Royal Blood – How Did We Get So Dark?

Royal

Waardering

8

Vol gas! Zo raasde Royal Blood op het zelfgetitelde debuutalbum eigenlijk continu. Een andere stand dan de hoogste leek hen onbekend. Op How Did We Get So Dark? lijkt het duo iets gecontroleerder te werk te zijn gegaan. Er is iets meer verfijning bij komen kijken. Al blijft alles uit de kast halen de favoriete modus van de Britten.

Er is dan ook weinig veranderd rondom Royal Blood. Er werd andermaal samengewerkt met producer Tom Dalgety, al werden daar ditmaal wel de diensten van Jolyon Thomas aan toegevoegd. De singer-songwriter heeft een net wat breder genrepakket op zijn cv staan en dat hoor je soms terug. Zo klinkt de soulsound door in Don’t Tell en is Where Are You Now? in de coupletten meer om de beat gebouwd, dan om het akkoord. Daarnaast is er voor Hole In Your Heart zowaar een toetsenist ingehuurd. Ja, echt waar.

Het mooie is dat Royal Blood geen moment zijn typerende en scheurende rockstijl compleet overboord gooit. En dat eigenlijk elk toevoeginkje – hoe marginaal ook – de band alleen maar sterker maakt. How Did We Get So Dark? gaat daardoor geen moment vervelen en kent eigenlijk ook geen zwak punt. Zodra op de titeltrack het eerste riffje start en Mark Kerr begint te zingen, weet je al dat je gebakken zit. En als de laatste noten van het donker eindigde Sleep zijn weggestorven, is het niet per se een onaantrekkelijk vooruitzicht dat je gewoon weer opnieuw kan beginnen.

Uiteindelijk hoor je op Lights Out Royal Blood het meeste terug naar hun recht-toe-recht-aan gitaarmuur aan geluid. Maar ook op – misschien wel de beste track – Hook, Line & Sinker gaat de power de hoogte in. Overigens wordt daarop even heel subtiel een koebel gebruikt. Een element dat een veel grotere rol krijgt op I Only Lie When I Love You. Hoewel dat bepaald niet als het meest sexy  instrument te boek staat, bezorgt het dit nummer juist de hitpotentie. Helaas wordt de song een beetje onderuit gehaald door het gevoelsmatig eindeloos repeteren van de titel op het eind. Als er dan toch een minpuntje genoemd moet worden.

Mocht er na het goed ontvangen debuut getwijfeld zijn over het feit of Royal Blood een eendagsvlieg was, dan is die twijfel met How Did We Get So Dark? wel weggevaagd. Wederom vol met drum- en gitaargeweld knalt de plaat heerlijk uit de speakers. Maar zo stiekem is er hier en daar ook een vleugje keyboard aan toegevoegd. Of een koebel.