Ruth B – Moments In Between

Waardering

7

De Ethiopisch-Canadese singer-songwriter Ruth Berhe, beter bekend onder haar artiestennaam Ruth B, kreeg begin 2013 meer bekendheid. Op Vine liet ze namelijk met velen korte covers van verschillende nummers zien wat ze allemaal in haar mars had. Al snel daarna dook ze de studio in en verscheen in 2015 haar eerste ep The Intro. Inmiddels is Ruth B toe aan haar tweede studioalbum Moments In Between. De nieuwe plaat is de opvolger van Ruth’s met goud bekroonde debuut Safe Haven uit 2017, een veelgeprezen release met de hitsingle Lost Boy.

Moments In Between is een rauw emotioneel verslag van de angsten en onzekerheid waarmee Ruth wordt geconfronteerd als een vrouw van midden twintig. Het geeft een stem aan haar innerlijke strijd via warme zang, van vorm veranderende texturen en wazige harmonieën. Het album zal zeker nieuwe luisteraars trekken, aangezien Ruth B een vernieuwende versie van haarzelf laat zien. ‘Voor dit album was mijn belangrijkste doel om herinneringen te creëren en relaties op te bouwen die mij materiaal zouden opleveren voor een echt, authentiek album’, aldus de zangeres.

De doordachte teksten en sprankelende melodieën trekken de aandacht vanaf het eerste nummer van de plaat. Princess Peach is een eerbetoon aan persoonlijke onafhankelijkheid, onmiddellijk herkenbaar voor moderne vrouwen die hun weg proberen te vinden in een harde wereld, zonder goedbedoelde hulp te accepteren van een man. ‘I likе to rescue myself/I’vе always been my own hero/I’m scared of askin’ for help/Even when I’m stuck at zero’, legt Ruth zingend uit. Daarbij zorgen de luchtige elektronische beats ervoor dat het deuntje lekker blijft om naar te luisteren en het nummer de rest van de dag in je hoofd blijft dwalen.

Situation is meer een dromerig en krachtig popnummer met nog dromerigere vocalen. Ruth B zingt hier op zo’n manier dat het luisteraars hypnotiseert en uitnodigt in haar wereld: de wereld in haar hoofd, haar gedachten. Ze reflecteert terug op haar oude zelf en spreekt over zelfgroei. In het titelnummer Moments In Between zingt ze over het verlangen naar de stilte voor de storm: ‘It’s the quiet before the storm/The deep breath before you jump’. Rond Sweet Chamomile maakt het album een stilte met zijn dreunende beat en koudere zanggeluid, evenals in Spaceship, dat nooit helemaal van de grond komt. En in Die Fast, het meest spraakmakende nummer, neemt ze de tegenovergestelde richting en is ze open over een eindeloze aan-uit-relatie.

Van felle r&b en popbeats tot gitaargestuurde tracks en eindeloze rooskleurige gedachtes: de nummers op Moments In Between demonstreren Ruth B’s vermogen om naadloos een veelvoud aan muzikale stijlen te doorkruisen. Het album duwt Ruth B haar muzikale en persoonlijke dynamiek naar een nieuw niveau van gewaagdheid en verfijning, waarbij ze haar meest prachtige vreemde impulsen omarmt en haar meest impactvolle werk tot nu toe levert.