Sam Smith – In The Lonely Hour

sam-smith-in-the-lonely-hour-400x400

Hypes. Ik val ervoor. Lana Del Rey, Arctic Monkeys, Adele, Lady GaGa. Voornamelijk omdat ik de muziek gewoon goed vind, maar ook omdat de desbetreffende artiesten gewoon hele goede en talentvolle artiesten zijn. Sam Smith werd dit jaar een ware hype nadat hij door de BBC de ‘Sound of 2014’ werd benoemd. En die sound is hij zeker.

De meeste mensen zullen hem kennen van samenwerkingen met Disclosure (‘Latch’) en Naughty Boy (‘La La La’) . Met de laatstgenoemde stond hij zelfs op nummer 1 in de altijd rommelige Britse hitlijsten. In februari behaalde Sam met het aanstekelijke ‘Money on my mind’ zijn tweede nummer 1 hit, en vorige week stond zijn tweede single het prachtige gospelsoulnummer  ‘Stay With Me’ bovenaan de hitlijsten. Zijn debuutalbum is ondertussen het bestverkopende debuut van het jaar.

Maar is het debuut enigszins het luisteren waard? Het antwoord: Het is een zonde om dit album niet te luisteren. Zorg wel dat je tissues hebt en een kussen.

Sam’s sterkste kracht is zijn stem. En die stem (DIE  STEM!) overheerst op het album. Een album vol met prachtige neo-soul ballads. Voornamelijk ballads. Er is wat up-/midtempo halverwege het album maar Sam zingt voornamelijk zijn ziel leeg op nummers als ‘Leave Your Lover’, ‘Not in that Way’ en ‘Lay me down’. ‘Like I can’ kan je bestempelen als zijn ‘Rolling in the deep’, vooral het gitaartje aan het begin is bijna identiek als die van Adele’s klassieker.

In the Lonely Hour is een album over een jongen (ja een jongen, Sam is gay, please move on), die niet dezelfde gevoelens had als Sam. Een onvoorwaardelijke liefde die van één kant kwam. De woede, wanhoop, frustraties, en pijn bezingt Sam op dit album. “I have loved you for many years/Maybe I am just not enough/You’ve made me realise my deepest fear/By lying and tearing us up,” zingt Sam met pijn en frustraties in ‘I’m Not The Only One’. Deze gevoelens komen in bijna ieder nummer voor. Ja, hij gaat verder op swingende ‘Restart’, maar het is vooral de moeilijkere tijden die wij meemaken.

De kracht van dit debuut zit in Sam Smith’s stem, de minimale productie en openhartige teksten. Als je met zo’n krachtig debuut jezelf aan de wereld introduceert, is het spannend om te zien wat Sam om ons nog meer heeft te bieden. Don’t believe the hype? Nou, ik wel.

 

Label: Capitol Records