Sam Smith – Love Goes

Waardering

6

7

Toen in het voorjaar de wereld op zijn kop kwam te staan, was Sam Smith een van de eersten die zijn album terug op de plank zette. De plaat, die toen onder de naam To Die For uit zou komen, paste volgens de zanger niet meer bij deze tijd. Zeven maanden later vermeed Smith de verwijzing naar de dood en koos hij voor de titel Love Goes.

Wie had verwacht dat Love Goes een dansalbum zou worden, komt van een koude kermis thuis. De eerder uitgebrachte singles waren een sneak peak om ons op het verkeerde been te zetten. Zo opent Smith a capella met Young, waarbij hij vanuit het perspectief van een jong persoon zingt over nieuwe dingen proberen en zelf keuzes (en vooral fouten) kunnen maken.

De zanger die ons in het vorige decennium nog Stay With Me bracht, is sinds zijn debuutalbum in 2014 erg gegroeid. Op persoonlijk niveau – zo kwam hij uit als non-binair – maar ook op muzikaal vlak. De elf tracks van Love Goes (exclusief de zes eerder verschenen bonustracks) zijn gevuld met verhalen over mislukkingen. De nieuwe titel maakt het album namelijk verre van een opbeurende plaat. Smith staat erom bekend dat hij zijn inspiratie voor teksten uit zijn liefdesleven haalt. De verdrietige liefdesverhalen gecombineerd met Smiths rijke stem zorgen nog steeds voor krachtige soulvolle nummers.

Tijdens Love Goes neemt Smith je mee op reis. Hij laat alle ups-and-downs van relaties zien. Zo wenst hij zijn ex het beste op Another One en beschuldigt hij op Diamonds een ander ervan dat ze alleen bij hem bleef voor geld en roem. Nummers met herkenbare teksten, waarmee de zanger zijn hart bloot legt. Hier staat Smith om bekend, alleen mist Love Goes de hits.

Sobere nummers zoals Breaking Hearts en de pianoballade Forgive Myself gaan de goede kant op, maar uit ervaring weten we dat Smith meer in zijn mars heeft. Aan emotie is er gelukkig geen gebrek. Vooral op Breaking Hearts hoor je Smiths hart breken, wat zorgt voor een van de weinige hoogtepunten van Love Goes. ‘While you were busy breaking hearts/ I was busy breaking/ I was giving all my love/ You were busy taking.’

De 28-jarige zanger weet je aandacht erbij te houden, maar dit pakt niet altijd goed uit. Op For the Lover That I Lost eindigt hij ingetogen waar je juist vuurwerk verwacht en op My Oasis wordt door Smith en Burna Boy een combinatie gemaakt tussen pop en r&b. Dit zorgt voor een van de weinige dansbare liedjes van de plaat. De titeltrack is nóg een verrassing, door de samenwerking met singer-songwriter Labrinth. Door de opbouw is het een interessant lied dat de luisteraar in zijn greep houdt. Samen met Dance (‘Til You Love Someone Else) zijn dit leuke dansnummers om te onthouden als de kroegen weer opengaan. De rest van het album is wat wisselvallig. De meeste nummers klinken prima, maar Smith kan beter (zoals hij in het verleden ook heeft laten zien). Op een enkele uitschieter na, zijn er weinig tracks op Love Goes die je op replay zet.

Love Goes staat voor een gebroken hart. De daverende popplaat waar iedereen naar uitkeek, laat nog op zich wachten. Door de atypische opbouw van het album luister je door, maar veel nummers heb je na één keer wel genoeg gehoord. Gelukkig zitten er een paar tracks tussen die je in je favorieten kan zetten, anders zou Sam Smith Sam Smith natuurlijk niet zijn.