Sandy Coast – Subject Of My Thoughts

Waardering

9

Noem de naam Sandy Coast in het bijzijn van de gemiddelde Nederlander van middelbare leeftijd en hun blik schiet waarschijnlijk op oneindig, waarbij een lange mijmering volgt over vervlogen tijden en zoete herinneringen.

Dat is zo ongeveer wat Sandy Coast heeft betekend voor de Nederlandse muziek. De uit Voorburg afkomstige band onder leiding van alleskunner Hans Vermeulen is verantwoordelijk voor veel kwalitatief goede liedjes en enkele hits die (bijna) iedereen kan meezingen zoals The Eyes Of Jenny en True Love That’s A Wonder. Laatstgenoemde nummer betekende de definitieve doorbraak van Sandy Coast in 1967 en daar heeft toenmalig radio-dj Willem van Kooten een groot aandeel in gehad. Sandy Coast was in die tijd aangesloten bij een platenmaatschappij, die uit elkaar knalde van ruzie waardoor ze twee jaar lang geen album op konden nemen. Van Kooten heeft ze destijds vrijgekocht en ervoor gezorgd dat ze de studio in konden.

In 1973 was de populariteit van Sandy Coast tanende een werd besloten ermee op te houden. Vermeulen ging zich toen richten op het schrijven en produceren van liedjes. Hij heeft onder andere House For Sale geschreven van Lucifer (gezongen door Margriet Eshuijs).

Eind jaren zeventig ontstond min of meer toevallig zijn project The Rainbow Train met artiesten als Anita Meyer en de zusjes Paay, zijn broer Jan Vermeulen, Schel Schellekens en Eric Tagg. Deze band werd in het leven geroepen om hun stamkroeg De Barbaars aan de Herenstraat in Voorburg open te houden. Ze traden daar iedere dinsdag op en de band groeide steeds meer, tot ze uiteindelijk met maar liefst vijftien man speelden. De kroeg zat binnen no-time weer vol en bleef open. The Rainbow Train heeft een album uitgebracht dat heel toepasselijk Gentleman Street heet.

Helaas is Hans Vermeulen in november 2017 op zeventigjarige leeftijd plotseling overleden. Hij woonde al jaren in Thailand en was daar heel gelukkig en “dankbaar voor het talent dat hij gekregen heeft,” zoals hij het zelf zei. Zijn verhuizing naar Thailand is vrijwel geheel betaald uit de opbrengsten van The Eyes Of Jenny. Vermeulen ging weg met 110 gulden contant op zak maar kon daar goed leven van de uitbetaalde royalties. Een aantal jaren geleden zocht muziekjournalist Leo Blokhuis hem daar op voor de Top 2000, een filmpje dat meer dan de moeite waard is om even op te zoeken.

Om Hans Vermeulen te eren is er nu een box uitgebracht met negen discs. Voor slechts vier tientjes heb je alle studio-albums van Sandy Coast, een solo album van Vermeulen en het album van The Rainbow Train. De box wordt gecompleteerd door een album met rarities. Die bestaan uit een aantal singles die niet eerder verschenen zijn en samenwerkingen met onder andere Anita Meyer en Ruth Jacott.

Een prachtig eerbetoon aan een held van de Nederpop. Rust in vrede, Hans Vermeulen.