Scorpions – Rock Believer

Waardering

8

8

8

8

8

8

8

8

8

7

Vijftig jaar na debuutalbum Lonesome Crow komt Scorpions met Rock Believer als opvolger van het in 2015 uitgebrachte Return To Forever. Het kloppende hart van de band bestaat anno 2022 nog steeds uit gitarist Rudolf Schenker en zanger Klaus Meine.

Eigenlijk begint de geschiedenis van Scorpions al in 1965 als Schenker in Hannover een rockbandje opricht. Nadat Meine een paar jaar later bij de groep komt, wordt het serieuzer aangepakt en komt Lonesome Crow uit, waarop ook de pas 16-jarige Michael Schenker op gitaar te horen is. Het jongere broertje van Rudolf wordt al snel vervangen door Uli Roth, waarmee een aantal succesvolle albums wordt gemaakt. Deze periode wordt afgesloten met het legendarische livealbum Tokyo Tapes. Als Roth eind jaren zeventig wordt opgevolgd door Matthias Jabs, promoveren ze met vier magnifieke albums (Lovedrive, Blackout, Animal Magnetism en Love At First Sting) naar de eredivisie van de hardrock. Het succes van de powerballad Still Loving You smaakt naar meer, want ze gaan een meer commerciële kant op, wat in 1991 de gigantische hits Wind Of Change en Send Me An Angel oplevert. Het succes is echter niet eindeloos en ze verdwijnen een beetje naar de achtergrond, maar blijven nog wel aansprekende muziek maken.

Meine, Schenker en Jabs worden op Rock Believer opnieuw vergezeld door Pawel Maciwoda op bas en door nieuwe aanwinst Mikkey Dee (King Diamond, Motörhead) uit Zweden op drums. Het album begint met Gas In The Tank en deze titel betekent natuurlijk dat er een hoop energie in het nummer wordt gestoken. De kenmerkende stem van Meine heeft in de loop der tijd weliswaar wat aan kracht ingeboet, maar hij bepaalt nog immer grotendeels het geluid van de band. In het daarop volgende Roots In My Boots zijn de intenties van de rockers nog duidelijker en gaan het tempo en het volume zelfs omhoog. Voor Meine is het zonneklaar: ‘it’s simply in my blood!’.

Het titelnummer is de allesomvattende hymne van Rock Believer. Voor het eerst wordt het tempo naar beneden bijgesteld en de liefde voor rock die het nummer uitdraagt komt oprecht over. Daarna komt Shining Of Your Soul, dat met een nonchalante riff van Schenker zo van Lovedrive lijkt te zijn geplukt. De heren willen onmiskenbaar terugvallen op hun beste periode, want Seventh Sun heeft mede door de prominent aanwezige bas de sfeer van hun klassieker The Zoo van het album Animal Magnetism in zich. Binnen het thema dierentuin vallen ook het snelle Peacemaker (‘keep the lions in the cage’) en het geweldige Call Of The Wild. De tandem Jabs/Schenker is het nog lang niet verleerd om samen een aangename bak herrie te produceren. De traditionele ballad heet deze keer When You Know (Where You Come From) en zoals bekend is het Schenker en Meine wel toe te vertrouwen om een fraaie tranentrekker te pennen.

Rock Believer is een (h)eerlijke plaat van een band met een karrevracht aan ervaring. Ze blijven in rock geloven en dat is maar goed ook. Met de energie en het enthousiasme dat ze laten horen, kunnen Meine en co nog jarenlang voor een hoop rockplezier zorgen.