Sky Pilots – Sky Pilots

De groep Sky Pilots was voor het eerst in Groningen te zien, op het festival Noorderslag. Zo’n drie maanden later is hun eerste album, dat naar dezelfde naam als de band draagt, uit gekomen. De band bestaat uit vier muzikanten, die allen al bekend waren in het muziekwereldje.

Het album Sky Pilots is ontstaan in de zomer van 2013, waar de heren bijeen kwamen in een verlaten landhuis in Friesland om dit album op te nemen. En het resultaat van een zomer hard werken mag er zijn: een album met twaalf nummers die allen goed in elkaar zitten.

Het album begint met de “chille” intro van ‘Golden Gun’: het doet een beetje bluesy aan en daardoor begin je je wel af te vragen welke hoek het album in gaat slaan. Na een paar seconden komt de gitaar erin en horen we de leuke gitaarrifjes, die overigens ook precies in de sfeer van het nummer passen. ‘Golden Gun’ wordt opgevolgd door het even”chille” ‘Dreamers’. Wederom zit er een lekker tempo achter en de sfeer doet nu denken aan een rustige zondagmiddag (luisterend naar Sky Pilots met de zon op je gezicht en een biertje in je hand).

Jammer is wel dat de nummers die erna komen ook in dezelfde sfeer liggen. Hoewel de sfeer ontzettend lekker klinkt, zorgt het ervoor dat het lijkt alsof er niet veel variatie in het album ligt. Dit gaat dus ten koste van het goede (en originele!) instrumentgebruik.

Maar het, naar mijn idee, gebrek aan variatie neemt niet weg dat het album goede nummers bevat, die ook nog eens goed in elkaar zijn gezet en waarbij zeker te horen is dat de muzikanten enige ervaring hebben in het omgaan met hun instrumenten.

Kortom: Sky Pilots begint als een goed album, maar zakt daarna wat in. Dit lijkt te komen door gebrek aan variatie in de nummers. Maar al met al is het toch een goed album doordat de spelers hun instrumenten goed beheersen, ze gebruik maken van originele instrumenten (denk aan sambaballen en mondharmonica) en het geheel lekker en goed klinkt.

Label: V2 Records