Smith & Burrows – Only Smith And Burrows Is Good Enough

Waardering

8

7

8

8

8

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Editors-frontman Tom Smith en voormalig Razorlight-drummer Andy Burrows het kerstalbum Funny Looking Angels uitbrachten. Vooral het mooie When The Thames Froze maakte veel indruk en wordt nog steeds rond de kerstdagen door diverse radiostations gedraaid. Doordat beide heren het afgelopen jaar meer tijd vrij hadden, besloten ze om de handen weer ineen te slaan en aan hun tweede album te werken. Hieruit is het vrolijke en luchtige Only Smith & Burrows Is Good Enough ontstaan.

Afgelopen zomer is het duo naar Nashville afgereisd om samen met producer Jacquire King, die Smith kende van het Editors-album The Weight Of Your Love, hun ideeën uit te werken. Het levendige openingsnummer All The Best Moves bepaalt meteen de sfeer die het gelegenheidsduo graag wil neerzetten: ongecompliceerde popmuziek zonder poespas. Trouwe fans zullen het liedje zeker herkennen, want tijdens de Europese tour van Editors eind 2018, waar Burrows het voorprogramma verzorgde, speelden de vrienden All The Best Moves namelijk iedere avond.

Ook Old TV Shows heeft dezelfde opgewekte en vrolijke sfeer. Het nummer gaat over de toewijding om liefdevol terug te kijken op oude relaties. Muzikaal gezien is het niet mega-bijzonder, maar de zang van Smith tilt het lied naar een hoger niveau. De meeste nummers van Only Smith & Burrows Is Good Enough zijn geschreven door Burrows, waarna Smith voor de finishing touches zorgde. Het resultaat van deze samenwerking is een gevarieerd album waarin diverse stijlen herkenbaar zijn. In Buccanneer Rum Jum is bijvoorbeeld een lekker Caribisch sfeertje verpakt in een heerlijk popnummer en ook country-invloeden zijn her en der duidelijk hoorbaar.

Dat laatste is niet zo vreemd als de opnames in Nashville hebben plaatsgevonden. Vooral op I Want You Back In My Life kun je perfect de invloed van de hoofdstad van de countrymuziek horen. Toch is het een typisch Smith & Burrows-nummer met de akoestische gitaar als drijvende kracht. In Tennessee vonden ze tevens de inspiratie voor de naam van de plaat, toen ze tussen de gitarencollectie van een vriend van King een oude Gibson-slogan tegenkwamen: Only A Gibson Is Good Enough.

Op OS&BIGE staat ook weer een lofzang aan hun geliefde Londen, de stad die ze vorig jaar overigens allebei hebben verlaten. Op Parliament Hill konden ze in de vroege ochtend ontsnappen aan de hectiek van de miljoenenstad. In dit fantastische nummer, dat afgelopen december het themalied voor 3FM Serious Request: The Lifeline! was, vullen de baritonstem van Smith en de hogere stem van Burrows elkaar weer perfect aan.

Het verrassendste nummer is ongetwijfeld Aimee Move On, dat door de manier van zingen Editors-achtig aandoet. Smith is het middelpunt en hij wordt subtiel begeleid door Burrows op de achtergrond. Zeker een van de hoogtepunten van het album.

Smith en Burrows geven met Only Smith & Burrows Is Good Enough precies wat je van ze mag verwachten, namelijk gemakkelijk in het gehoor liggende popmuziek waar je relaxt naar kunt luisteren. Nu maar hopen dat een opvolger niet zo lang op zich laat wachten.