Soilwork – Verkligheten

Waardering

6

7

7

7

7

Het was de afgelopen jaren stil rond de Zweedse band Soilwork. Zanger Björn “Speed” Strid leverde met zijn eigen project The Night Flight Orchestra weliswaar twee prima albums af, maar verder was er na The Ride Majestic uit 2015 sprake van een pauze. Met het nieuwe album Verkligheten (‘realiteit’) is daar nu een einde aan gekomen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Verkligheten is een typisch Soilwork-album geworden. De band bestaat inmiddels al ruim twintig jaar en de Zweden maken nog steeds melodieuze deathmetal van hoog niveau. Geen verrassingen, maar tussen de twaalf tracks zitten voldoende sterke songs om te spreken van een geslaagd album.

Na een kort intro knalt Arrival uit de speakers. Met direct een hoofdrol voor de nieuwe drummer Bastian Thusgaard, die de band in 2017 kwam versterken. De afwisseling tussen melodieus en superhard is bijna niet bij te houden. Strid schakelt zonder moeite over van grunt naar clean vocals en wordt daarbij ondersteund door een superstevige muur van geluid, opgebouwd door gitaristen David Andersson en Sylvain Coudret. Een spetterend begin, waarna de toon wordt voortgezet met het snelle Bleeder Despoiler, dat zeker in de smaak zal vallen bij de fans. Extra waardering voor het geweldige gitaarwerk aan het einde van het nummer is op zijn plaats.

Full Moon Shoals lijkt het meest op werk van het eerdergenoemde The Night Flight Orchestra. Het is een toegankelijk nummer waarbij de melodie van het refrein een belangrijke rol speelt. Met uiteraard vette gitaarriffs en strakke drums ter ondersteuning van de zang. Het tempo is in het begin gemakkelijk te volgen, maar wordt later behoorlijk opgevoerd. Strid is een uitstekende zanger die verschillende stijlen aan kan, zoals ook blijkt uit The Nurturing Glance, een afwisselend nummer dat een beetje doet denken aan Alter Bridge.

Het agressieve When the Universe Spoke had ook een nummer van Amorphis kunnen zijn, de heavymetalband uit Finland waarmee Soilwork de laatste tijd nauw samenwerkt. De bands zijn net begonnen aan een gezamenlijke tour door Europa en Amorphis-zanger Tomi Joutsen is op het album te horen in het nummer Needles and Kin.

Een van de hoogtepunten van de plaat is ongetwijfeld Stålfågel. Na een rustig begin door de keyboards van Sven Karlsson volgt een prachtig nummer met mooie, ingetogen achtergrondzang van Arch Enemy-frontvrouw Alissa White-Gluz. De gitaarsolo is zelfs spectaculair te noemen. Afsluiter You Aquiver, met een bijdrage van gitarist Dave Sheldon, is het meest melodieuze nummer van het album. Het laat perfect horen waar Soilwork voor staat.

De fans mogen tevreden zijn met het ruim vijftig minuten durende Verkligheten. Het is een album vol energie met pakkende refreintjes, complexe drumpartijen en scheurende gitaren. Precies wat je mag verwachten van Soilwork. Verkligheten is wel een album dat je een aantal keren moet draaien om er een definitief oordeel over te kunnen geven. Een groeibriljant dus.

    Wat vind jij van deze plaat?