Sum 41 – Heaven :x: Hell

Heaven :x: Hell

Waardering

7

8

Een band die uit het Canadese stadje ‘Ajax’ komt kunnen we natuurlijk niet laten liggen. En zeker niet als het Sum 41 betreft, de punkpopband die inmiddels meer dan twee decennia aan de weg timmert. Begin vorig jaar maakte de band bekend dat Sum 41 er na 27 jaar mee op ging houden. Welnu, dat zouden meer bands moeten doen!

Opgericht op de 41e dag van de “Summer of 1996”, zag de eerste demo het daglicht in 1998, onder de inspirerende en veelbelovende naam “Rock Out with your Cock Out”. Nu is er dan het finale klapstuk van de band genaamd Heaven :x: Hell.

Heaven :x: Hell is een dubbelelpee geworden die min of meer twee stijlen bevat. Heaven bevat het iets “luchtigere” poppunk werk uit de beginperiode terwijl Hell een wat zwaardere kant van de band laat horen, zeg maar rustig richting heavy metal.

Het moet gezegd, ondanks dat de band vanaf de eerste gitaartonen nergens verzaakt, duurt het toch even voordat Heaven écht op gang komt. Vanaf Dopamine kan er een regelrecht afscheidsfeestje gebouwd worden, en is Dopamine samen met Bad Mistake en Radio Silence één van de hoogtepunten van Heaven.

Het bruggetje naar de Hell wordt gemaakt door het a capella intermezzo Preparasi A Salire, wat zoiets zal betekenen als: bereid je voor om op te stijgen. En dat doet de band met verve met nummers als Over The Edge: vervormde vocalen, beukende drums, maar natuurlijk wel een karakteristiek melodieus refrein, het handelsmerk van de band. Tegen die tijd dat we daar zijn aanbeland, nummer 15 inmiddels, is allang duidelijk dat met name Hell het beste werk bevat dat de band ooit voortgebracht heeft. Net even feller, net even expressiever.

En als de feeststemming er toch al goed in zit, waarom dan niet even een cover van Paint it Black, meteen gevolgd door het nummer It’s All Me met zijn blackmetal invloeden. In afsluiter How The End Begins zingt Deryck Whibley: ‘Now it’s the end /we can’t get it back/Why doesn’t anything good ever last?/I gave it all I could give’.

Want aan inzet en energie heeft het Sum 41 inderdaad nooit ontbroken.

We zouden Heaven :x: Hell op kunnen vatten als een boodschap van Sum 41 aan alle bands die een beetje in het slop geraakt zijn en moeite hebben om hun carrière van nieuw elan te voorzien: kondig je laatste album aan! Het zou zomaar je beste werk kunnen worden.

Voor wie de band nog een keer live aan het werk wil zien biedt het “Jera On Air” festival in Ysselsteyn die mogelijkheid. Op 29 juni valt daar genoeg te headbangen.

 

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat