Suzan & Freek – Gedeeld Door Ons

Waardering

7

8

8

8

8

8

Eerst maakten ze covers en ontvingen daar duizenden views mee. Toen verscheen er een eigen liedje op single, die als een olievlek langzaam zijn weg naar het publiek vond. Zeventien weken, zo lang duurde het voordat Suzan & Freek met hun hit Als Het Avond Is de eerste plaats van de Top 40 bereikten. Een succes dat nu wordt bekroond met de release van het eerste album.

De simpele productie, de woordkeuze, het ‘girl en boy-next-door’ randje dat er omheen hangt en dan ook nog eens het verhaal van een verbroken relatie dat voor veel mensen herkenbaar is. Het zijn de belangrijkste redenen waarom muziekliefhebbers Als Het Avond Is in hun hart hebben gesloten. Suzan & Freek proberen hetzelfde te bereiken met Mag Ik Daar Even Stil Bij Staan, het eerste liedje van het album. Het is bijna een kopie van hun hitsingle, maar dan net iets liever en minder donker. Het zomerse Blauwe Dag, waarin we vooral mogen genieten van Freeks zangkwaliteiten, is de tweede hit van het duo uit de Achterhoek. Een fijn popliedje met een zeer radiovriendelijk refreintje en leuke Franse invalshoek halverwege. Die hoge Top 40-notering is ook bij dit liedje wel begrijpelijk.

Puur en akoestisch, net zoals ze dat tijdens hun covers op YouTube en Facebook al deden. Zo kinken Suus & Freek ook in Gedeeld Door Ons, de titeltrack van het album. Een beetje zoetsappig qua songteksten, dat wel. En ze klinken hier iets teveel als Racoon, maar dat is ze vergeven. De handjes kunnen de lucht in bij het horen van Nog Even Dit. Een leuk uptempo-liedje met een catchy refreintje. Ja, deze blijft wel hangen. Topfavoriet van dit album is wat ons betreft Deze Is Voor Mij. Opnieuw een fijne uptempo-song met een vrolijke melodie en ook weer met een zeer radiovriendelijk refreintje, die als totaalpakketje schreeuwt om een plek in de Top 40.

De grootste kracht van Suzan & Freek ligt toch echt bij het maken van pure popliedjes met een klein donker randje. Dat laten ze ook weer horen in Spiegelbeeld, waarin de piano als een rode draad door dit kleine en mooie liefdesliedje heenloopt. Ook weer heel zoetsappig qua woordkeuze maar we hebben nu eenmaal met twee tortelduifjes te maken, want ja: ook privé kunnen Suzan & Freek het al jaren prima met elkaar vinden. De luisteraars worden bij Neem Me Mee voor de laatste keer uitgedaagd om een beetje mee te dansen. Het is geinig hoe de twee daar in dit uptempo liedje over zingen. ‘Ik weet dat ik niet kan dansen maar telkens als ik jou zie staan/Dan wil ik wie ik was vergeten en een beetje crazy gaan’. Kijk, dit soort teksten mogen ze op een volgend album zeker vaker gaan gebruiken.

Het duo sluit hun halfuur durende debuutplaat af met Lied Voor Niemand Anders, waar Paskal Jakobsen van BLØF aan heeft meegeschreven. Dat schept verwachtingen. Helaas valt dat een beetje tegen, want in dit akoestische liedje houden Suzan & Freek zich nogal op de vlakte en klinken ze opnieuw als iets dat Racoon ook zou kunnen doen. Een jammerlijke afsluiting. Toch is het album als geheel goed uitgevoerd. Een tip voor de volgende: meer muzikanten die de liedjes net wat meer pit en een voller geluid kunnen geven. Als Suzan & Freek dat doen, gaan ze ongetwijfeld een lange en mooie carrière tegemoet.