The Flower Kings – Waiting For Miracles

Waardering

8

Waiting For Miracles is het veertiende studio-album van de Zweedse band The Flower Kings. Een band die de wereld van de progressieve rockmuziek op zijn grondvesten laat schudden vanaf het moment van oprichting midden jaren negentig.

Ook op deze plaat hoor je een kenmerkend jaren zeventig proggeluid. De openingstrack House Of Cards trekt je aandacht met een fijn klinkend pianogeluid. Dat gaat naadloos over in Black Flag waar je het warme stemgeluid van zanger Hasse Fröberg hoort. Na ongeveer twee minuten van kennismaken en aftasten, zo lijkt het, komt het nummer tot volle wasdom met de elektrische gitaar van oprichter Roine Stolt. Wat zich ontwikkelt is een progressieve rocktrack van formaat die doet denken aan het beste werk van Genesis uit de beginperiode. Er zijn hoofdrollen voor de eerder genoemde Stolt en ook toetsenist Zach Kamins laat flink van zich horen. Het nummer komt na een minuut of vijf tot rust met een akoestische gitaar en keyboard, kent nog een kleine opleving en kabbelt daarna naar het einde.

In Miracles For America gaan alle progrock registers open: heel veel tempowisselingen en diversiteit in de muziek. Er is een opvallende hoofdrol voor het Hammondorgel en het rockt stevig met de elektrische gitaar en stuwende drums. Het knappe is dat het geen moment verveelt, wat bij dit genre nog weleens voorkomt. Er zit een duidelijk idee en gedachtenpatroon achter en The Flower Kings verliezen zich niet in oeverloze muzikale uitsloverij.

Dat de heren heel wat in hun mars hebben, wordt nog maar weer eens bewezen met The Bridge. Een nummer dat begint als een prachtige ballad met alleen een piano, akoestische gitaar en zang, om na ongeveer drie minuten te ontaarden in een echte schurende rockballad.

The Rebel Circus opent inderdaad als een circus dat zelfs van buiten de aarde lijkt te komen. Er zijn wat onbestemde geluiden, wat dierengegil en een science fiction-achtige pieptoon. Maar al snel keren The Flower Kings weer terug op aarde en naar de vertrouwde sound. Het gitaargeweld van Stolt is verder het enige dat nog herinnert aan het buitenaardse in deze track omdat het zo goed is.

The Flower Kings kiezen met Waiting For Miracles duidelijk voor het maken van muziek zoals zij dat voor zich zien. Het resultaat is een dubbel-cd met vijftien tracks en een speelduur van bijna anderhalf uur. Een collectie pure progressieve rock songs, prachtig uitgewerkt voor de pure liefhebber. Deze muziek komt het best tot zijn recht tijdens een concert en gelukkig is dat ook precies wat de heren voor ogen hebben met liefst twee shows in ons land.

    Wat vind jij van deze plaat?