The Heavy – AMEN

AMEN

Waardering

8

De vier heren uit Bath (UK) die tezamen The Heavy vormen, breiden voor hun zesde langspeelplaat AMEN hun funk-rockidioom uit met soul en gospel. Ze kiezen daarbij wel voor de rauwe en ongepolijste variant, die in de jaren zestig ontstond bij platenlabels als Stax en Malaco. Het geluid van AMEN lijkt regelrecht afkomstig uit de Fame Studios te Muscle Shoals, Alabama.

Zelfs na zes albums is The Heavy nog altijd een band die je niet direct lijkt te kennen, maar die de afgelopen jaren in vele series, televisieprogramma’s en computergames onderdeel van de soundtrack was. Solide garagerock met stevige scheuten funk en soul, plus frontman Kelvin Swaby die je vocaal de oren van het hoofd blaast. AMEN is enerzijds een prima voortzetting van The Heavy’s eerdere werk, maar de gospeltwist geeft hernieuwde energie.

Het album opent met scheurende gitaren in Hurricane Coming, waar tegelijk de funk vanaf spat. Strak drumwerk en stevig baswerk zet de toon. Een prima schot voor de boeg voor de stevige tracks die nog volgen. Het tweede nummer Ain’t A Love zet de luisteraar al op een ander spoor. Rustiger, met een vrolijk swingende bas en nog wel stevige gitaarriffs, neemt The Heavy je mee naar de zuidelijke staten van de VS. Soul, funk, swamprock en een vleugje gospel worden in een onweerstaanbare mix gegoten. Voordat je chillend onderuit zakt, zwiept Bad Muthafucker je weer bij de les. Er wordt op deze plaat geen concessie gedaan aan het rockverleden van de band.

De eerste drie tracks maken zo de weg vrij voor het absolute topnummer I Feel The Love. Onvervalste gospel die moeiteloos alle gelovigen in iedere baptistenkerk tussen Louisiana en South Carolina in vuur en vlam zet. Na deze uitzinnige ervaring is het tijd voor twee fijne funkrocktracks (Messing With My Mind en Stone Cold Killer), die het oor in glijden als Gods woord in een ouderling.

Just Like Summer luidt het laatste deel van het uit tien tracks bestaande album in. Wederom strak drumwerk en een iets rustiger tempo, met strijkers en krachtige blazers. De gospelinvloed komt in A Whole Lot Of Me weer genadeloos om de hoek kijken. Gepassioneerde zang, strijkers en een onweerstaanbare bas. Het tempo blijft in Feel Like Rain wat lager en laat horen wat een fijne ruimtelijke productie AMEN kent. Het geluid is een aangename mix van zoete, maar staccato violen, die aangevuld worden met gruizige gitaren. Alles schuurt op een aangename manier in een prachtige afwisseling van zoet en rauw. Without A Woman sluit hier naadloos op aan en vormt een waardige afsluiter. En gelijk alles op repeat. Wat een fijne plaat.

The Heavy brengt op zijn zesde album een energieke en spannende mix van rock, soul, funk en gospel. De titel AMEN dekt de lading geheel, na een kleine 35 minuten ligt deze kreet je in de mond bestorven. Het blijft verbluffend hoe deze oer-Engelse band zo rauw en authentiek Amerikaans klinkt. En dat op een volstrekt natuurlijke wijze. Mocht je nog bekeerd willen worden, The Heavy doet het met passie, bezieling en liefde.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat