The Heavy Heavy – Life And Life Only

Waardering

8

Het verleden is de vader van het heden, schreef Agatha Christie ooit. Een les die wel aan The Heavy Heavy is besteed. Het Britse duo doet met de ep Life And Life Only een stijlvolle poging om vroeger en nu met elkaar te verbinden. Het levert een spectaculaire debuutplaat op, waarop de liefde voor psychedelische 60’s-muziek overheerst.

Om direct een vooroordeel te ontkrachten: op Life And Life Only heb je geen moment het gevoel dat The Heavy Heavy het verleden probeert over te doen, ook al liggen vergelijkingen met bands uit de rijke jaren zestig continu op de loer. De ep voelt eerder als een groot dankwoord aan al die artiesten die zo van invloed zijn geweest op de decennia aan muziek die zouden volgen. The Heavy Heavy plukt daarbij inspiratie uit de soul, de rock, de psychedelische folk van de Amerikaanse West Coast, de blues en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een vol palet dat op het doek tot fraaie eenheid wordt geschilderd.

Het orgel ratelt heerlijk op de groovy openingstrack All My Dreams. Bandmotoren Georgie Fuller en Will Turner klinken vanaf het begin geweldig in hun samenzang. Het duo mag de helft van de bezetting hebben, qua vocale kracht komt het bijzonder dicht bij grote inspirator The Mamas And The Papas. Go Down River kiest vooral voor de Motown-soul-achtige sound en dat levert een zomerse, ontspannende track op. In Man Of The Hills komen de The Mamas And The Papas-harmonieën weer terug, al is de zang van vooral Fuller in dit geval nog een stuk rauwer. De gitaar geeft een extra scherp randje aan de track.

Life And Life Only kan vanaf dat moment eigenlijk al niet meer stuk. En dan moet het beste gedeelte nog komen. Miles And Miles is een ronkende track waarin folk- en americana-invloeden over een swingende gitaar zijn geplaatst. Fuller en Turner blijken wederom uitstekend op elkaar ingespeeld en zodra de vocalen worden overgenomen door het herkenbare instrumentale loopje, krijgt Miles And Miles nog eens extra wind in de rug. Heel anders, maar minstens zo opwindend is Sleeping On Grassy Ground. Een haast bedwelmende, dromerige hippietrack. Tussendoor maakt The Heavy Heavy een kort uitstapje naar de seventies, met een hele dikke knipoog naar de beroemde zangimprovisatie van Clare Torry in Pink Floyds The Great Gig In The Sky. Ook hier weer zonder over te komen als slap aftreksel van het origineel.

The Heavy Heavy mag volop putten uit het verleden, het duo raast als een frisse bries door het hedendaagse muzieklandschap. Life And Life Only is een opbeurende collectie nummers die niet snel genoeg tot een volledig studioalbum kan worden uitgebouwd. De debuut-ep is even nostalgisch als origineel en bewijst dat er nog genoeg lessen uit het muzikale verleden getrokken kunnen worden om de toekomst van veel schoonheid te voorzien.