The Howl & The Hum – Human Contact

Human Contact

Waardering

7

Het debuutalbum van The Howl & The Hum, Human Contact, is als een emotionele achtbaan. Met opzwepende nummers zoals het openingsnummer Love You Like A Gun tot aan de melancholische track Hostages. Het viertal uit York speelde vorig jaar al eens in Paradiso tijdens London Calling, waar ze het publiek na het optreden verbijsterd achter lieten. De muziek van deze band doet soms denken aan de sound van The Killers, maar met meer elektronische geluiden.

Het openingsnummer Love You Like A Gun heeft een stevige elektronische baseline en een licht vervormd stemgeluid. Dit is even iets anders dan de normaal zuivere stem die men van zanger Sam Griffith gewend is. Het album laat zien dat de artiesten zich meester hebben gemaakt van een mix van akoestische en elektronische geluiden. Het tweede nummer op het album is Human Contact. ‘All I’m craving is a human touch’, een uitspraak die erg typerend is voor de eenzame tijden gedurende de coronacrisis. De plaat is lekker dansbaar met pittige drums. Hall Of Fame en Until I Find A Rose hebben beide wat weg van de muziek van The Killers. Niet geheel vernieuwend, maar wel lekker luisterbaar. Eén van de mooiste nummers op Human Contact is Hostages. Het gaat over een emotie waar veel mensen zich in kunnen vinden, namelijk liefdesverdriet. Het nummer omschrijft het uitwisselen van bezittingen na een gefaalde relatie. ‘Two lovers met, two strangers left.’ De teksten van The Howl & The Hum zijn erg verhalend geschreven en spreken tot de verbeelding.

Got You On My Side is een lied dat erg blijft hangen. De teksten zijn romantisch, maar de muziek mist net dat beetje pit, dat het nummer naar een ander niveau had kunnen tillen. Smoke heeft daarentegen een heel ander geluid. In de eerste instantie klinken de piano en het gitaardeuntje een beetje uit de maat, maar verder in het nummer valt het samen met de drums en geeft het een aangename vrolijke klank.

De muziek op het album sluit mooi op elkaar aan, ondanks het gebruik van verschillende genres. De sterkste kanten van deze band zijn de poëtische teksten en de pakkende baselines. Een heerlijke plaat om tijdens een autoritje op te zetten en lekker mee te zingen met de soms melancholische en soms swingende nummers. The Howl & The Hum heeft inmiddels al opgetreden in Austin, Texas op het SXSW festival, op The Great Escape en Eurosonic. Hun grootste tour tot nu was eind 2019, met als hoogtepunt een uitverkochte show in The Scala in Londen.

In een interview met The Daily Indie zegt Griffiths dat hij en zijn bandgenoten blij zijn dat ze nu lekker kunnen toeren en niet meer in pubs en cafés hoeven te werken. Ze kunnen nu leven van de muziek. Met Human Contact laten de heren van The Howl & The Hum horen dat ze klaar zijn voor een nieuwe tour. De opmars van hun muzikale carrière is een feit.