On Sunset, het nieuwste album van Paul Weller, is verwarrend op een intrigerende manier. Muzikaal gaat hij alle kanten op. Van gevoelige akoestiek tot buitenaardse elektronische klanken. In een aantal nummers zou je bijna denken dat je een wederopleving van David Bowie hoort, maar met een Paul Weller twist.
Het is inmiddels het vijftiende studioalbum dat Weller in zijn vruchtbare carrière heeft geproduceerd. Het is duidelijk dat zijn creativiteitsbron nog niet is opgedroogd. On Sunset presenteert een grote muzikale variatie. In de eerste instantie is het een soul album, maar ook de New Wave is sterk aanwezig. Op Rockets en Village maakt hij weer gebruik van een orkest om zijn ballads meer diepte te geven.
Het openingsnummer Mirror Ball is een zeven minuten durend experiment en door het gebruik van de synthesizer geeft het een Bowiesque geluid. Datzelfde geldt voor Equanimity. Het enige nummer waar Weller zijn Britse accent benadrukt. Hij neemt ons met dit nummer mee terug naar het Engeland van de jaren tachtig. Een folk nummer aangesterkt met melodieuze klinkende vioolmuziek.
Op bepaalde tracks van het album is de Paul Weller te horen, zoals hij was op zijn tweede studioalbum Wild Wood. Op Baptiste en On Sunset geeft hij een terugblik naar wie hij was als artiest. De Britse New Wave singer-songwriter met de gevoelige rauwe stem en die niet vies is van een beetje orgelmuziek.
Weller laat In Old Father Tyme zijn wijze teksten horen. Hij kijkt terug naar het verleden maar met de inzichten die hij nu heeft. “We dont know, we can’t always see. But with Old Father Tyme. Whatever he gives you, there’s a price to pay.”
On Sunset heeft twee versies op het album. De originele versie geeft een warm zomers gevoel. Op de achtergrond klinken de geluiden van de zee en de bongo. De track heeft een verrassend disco tintje door het fluitspel en vioolgeluid dat door het nummer heen danst. De orkest versie mag er ook best wezen, maar mist het vakantiegevoel van de originele versie. Het is geen verrassing dat zijn album is vernoemd naar On Sunset. Het is een sterk nummer die je aangrijpt en laat zwieren tegelijk.
Er zijn op het album verschillende samenwerkingen te horen. Zo zingt de Franse zangeres Julie Gros, van de band Le Superhomard, op More. More heeft een romantische sfeer door de Arabische luit en fluit. Wat opvalt is dat Gros maar een aantal zinnen solo zingt, waardoor het niet echt als een duet kan doorgaan. Weller had haar best meer ruimte kunnen bieden op deze plaat voor de afwisseling.
Een andere artiest die we horen op het album is de Londense opkomende R&B ster Col3trane. Deze samenwerking op Earth Beat zorgt voor een moderne track die niet zou misstaan in de huidige top 20. Weller laat met On Sunset zien dat hij in staat is om oude en nieuwe muziek te combineren op één album zonder dat het muzikaal met elkaar botst.