Norah Jones – Pick Me Up Off The Floor

Waardering

7

Al was het niet haar bedoeling, toch heeft Norah Jones vrijdag een nieuw album uitgebracht. Pick Me Up Off The Floor is een verzameling van ongebruikte liedjes van de afgelopen twee jaar. Tijdens het regelmatig uitlaten van de hond werd ze toch verliefd op het ruwe materiaal dat ze nog op haar telefoon had staan.

Albumopener How I Weep is meer een verhaal dan een compositie. Het nummer is erg poëtisch: ‘How I weep for the loss, and the loss weeps for me.’ Het verhaal wordt mooi ondersteund door violen en het bekende pianospel van Jones heeft een klassiek tintje.

Op de tweede track Flame Twin laat Jones zich juist weer van een hele andere jazzy kant horen. Je stelt je haar voor op een rokerig podium in een Amerikaans café in een knalrode glitterjurk. Met een zwoele stem een de begeleiding op piano ontpopt ze zich tot een ware femme fatale. De tekst is daarbij ook niet mis. ‘I am on fire, come put me out.’ Jones weet zich goed in deze nieuwe rol te plaatsen.

Ondanks de vrolijke jazzmuziek is It Hurts To Be Alone geen vreugdevol nummer. Je merkt uit de tekst dat Jones soms worstelt met haar gedachten. Toch passen de vrolijke tonen gek genoeg bij de tekst. Dit komt ook naar voren in Heartbroken, Day After. Het thema liefdesverdriet is toch wel haar specialiteit. Maar haar zang heeft dit keer een andere stijl. Het kwetsbare in haar stem wat ze op eerdere albums bracht, is nu als sneeuw voor de zon verdwenen.

De jazz zet zich voort met Say No More en This Life. De muziek is harmonieus en het heeft een sexy ritme. Naast de achtergrondzang op Say No More, om de boel een beetje op te schudden, kiest Jones er ook voor om een countrynummer op het album te plaatsen. To Live is een warme omhelzing tijdens een regenachtige dag. Een vloeiende samenwerking tussen de muzikanten.

De eerste uitgebrachte videoclip van haar album is I’m alive, en hieronder te bekijken. Het heeft een beetje een cryptische tekst, maar het heeft wel een lekker ritme. Eén van de mooiste liedjes van het album is Were You Watching? Ingeleid door piano en viool, gevolgd door een meerstemmige zang. Het is een erg verdrietig nummer. Jones begint met hoge zwierige zang, gevolgd door een zware rauwe zangstem. Dit nummer brengt de emotie, die bij een aantal andere nummers mist, zoals bij Heartbroken, Day After.

Op Stumble On My Way en Heaven Above horen we de Norah Jones die we kennen uit het verleden. Deze liedjes zijn weer dromerig en neigen meer naar Blues. Heaven Above zorgt voor een weemoedig gevoel en weet hierdoor de gevoelige snaar te raken.

Met Pick Me Up Off The Floor heeft Norah Jones incidenteel de volgende stap in haar carrière gemaakt. De 41 jarige singer-songwriter klinkt nu muzikaal volwassen. Dat toont zich in de afwisseling van genres. De samenhang op het album is ver te zoeken, maar dat stoort totaal niet. Het steeds terugkomende thema in de nummers; This Life, To Live en I’m Alive laten zien dat Norah Jones zeker niet op de vloer zal blijven liggen.