The Lighthouse – Let’s Make A Scene

Lighthouse

Waardering

7

6

Een optreden geven op een wereldberoemd festival als Sziget; dat is iets waar van vele bands alleen maar van kunnen dromen. De Belgische indiegroep The Lighthouse lukte het al voordat ze nog maar een ep hadden uitgebracht, dit presteerden ze door de Sziget Talent Rally te winnen. Nu, acht maanden na het optreden in Budapest, is hun eerste plaat dan daar: Let’s Make A Scene.

Het wordt al direct bij het opzetten van het schijfje duidelijk waarom ze uitgenodigd waren op Sziget. Want het intro van de tweede single Weather is erg aanstekelijk en lijkt heel erg op de energie en de vibe die bijvoorbeeld Two Door Cinema Club in zijn nummers legt. Bovendien bekruipt je direct het gevoel dat het effect tijdens hun live-show nog groter zal zijn. Hetzelfde kan gezegd worden van de openingsklanken van Never Alone. De elektrorockgroep is duidelijk een van de grote inspiratiebronnen van de Leuvenaren.

Gelukkig gaan ze niet in alles de Noord-Ieren achterna, want ze kiezen af en toe voor een heel aparte stijl. Zo worden de slotakkoorden van de track Come To Me zo abrupt afgekapt, dat je in eerste instantie denkt dat je boxen het zomaar begeven hebben. Toch is het zo dat The Lighthouse overwegend op veilig speelt, niet dat dat per se slecht is, maar zeker met een titel als Let’s Make A Scene verwacht je toch een brutalere wending op zijn tijd of op zijn minst een wat rebelsere tekst. Sunken Circuit en Down They Go flirten er soms mee, maar over de hele ep genomen mag er nog wel wat meer gebeuren qua verrassing en variatie.

Toch is Let’s Make A Scene een prima eerste kennismaking met het kwintet. De sound die The Lighthouse aan de man wil brengen is namelijk dik in orde. Als ze in de toekomst ook buiten de lijntjes durvente kleuren, dan hoeven ze het over een paar jaar niet meer af te dingen via een prijs dat ze naar Sziget mogen. Dan worden ze gewoon uitgenodigd.