The Naked and Famous – Simple Forms

Waardering

7

Je kent ze misschien wel van hun hit Young Blood die in Nederland populair was in 2011. The Naked and Famous is na zijn laatste album in 2014 terug met Simple Forms. De band werd in 2008 opgericht door zangeres Alisa Xayalith en gitarist Thom Powers, die elkaar kenden via hun muziekopleiding in Auckland, Nieuw-Zeeland. Voor dit derde studio-album heeft de band al sinds september 2015 in de studio’s gezeten.

De BBC voorspelde dat de band in 2011 door zou breken. En dat deden ze ook, toen ze in dat jaar acht prijzen wonnen op de ´New Zealand Music Awards’ en in de Nederlandse Single Top 100 terecht kwamen.

De band komt op deze nieuwe plaat terug met nog meer indierock, alternatieve rock en electropop. De muziek doet denken aan Florence + The Machine, Foster People en MisterWives. Met hetzelfde uptempo ritme en de heerlijke combinatie van keyboard, gitaar en drums zorgen de bandleden voor een ontspannen sfeer op het gehele album.

Deze nieuwe plaat kent nummers met veel verschillende ritmes, de band is dan ook fan van het afwisselen van het tempo in de tracks. Een goed voorbeeld hiervan is My Energy. Een ander element waar de band de aandacht mee trekt is de zanger alvast laten zingen en daarna pas de instrumenten ermee te mengen. Dit zorgt voor een heerlijke opbouw van de spanning gedurende het complete album.

In de nummers Higher en Rotten maakt de band gebruik van echo’s. Hiermee komt Higher bijvoorbeeld direct binnenvallen. Verder bevat deze song veel afwisseling van een wat lager gezongen stuk en later hoor je dan ineens weer veel hogere klanken. Deze variatie zorgt dat het nummer constant aantrekkelijk is. In Rotten zorgt de echo voor een extra dimensie.

In The Water Beneath You zingt Xayalith over alle mogelijke manieren die er zijn om haar geliefde op te vangen in tijd van nood. Gedurende deze track maakt de band gebruik van een elektronische ondertoon wat dit nummer nét even anders laat klinken dan de rest van de tracks. Hiermee bewijzen ze dan ook dat ook de electropop zeker een genre is dat in hun straatje ligt. De titel van het album Simple Forms vindt zijn oorsprong overigens in deze track. ‘I’ll protect and remind you/We’re made in simple forms.’

Het album ligt, zoals de titel eigenlijk al doet vermoeden, gemakkelijk in het gehoor. Het bestaat uit goede relaxmuziek en bevat een ontspannen sfeer. En een pluspunt: het verveelt niet snel. Kortom, een heerlijke nieuwe plaat die het beluisteren meer dan waard is!