The Vices – Unknown Affairs

Unknown Affairs

Waardering

9

10

9

Bel de koning, we hebben een wereldband! De vaderlandse muziekindustrie zit binnen de taalgrenzen al een paar jaar ontzettend in de lift en op elektronisch vlak produceert Nederland al decennia de ene na de andere top-dj. Alleen nu nog die Engelstalige band die grote zalen in het buitenland laat schudden. Welnu, die is gevonden. Het bewijs dat er niets boven Groningen gaat. Het momenteel door het buitenland toerende The Vices levert werk van de bovenste plank af met Unknown Affairs.

Natuurlijk, er zijn bands als MY BABY en Pip Blom die ook regelmatig in het buitenland imponeren. Het grote verschil met The Vices, en dan zeker toch de muziek op Unknown Affairs, is de verraderlijke toegankelijkheid van de songs. De simpele muziekliefhebber, die gewoon lekker wil genieten en af en toe meeblèren, kan er zijn ei kwijt, terwijl de nummers ondertussen toch zo in elkaar zitten dat er genoeg te ontdekken valt als je dieper in de muziek wilt duiken. Die combinatie maakt het kwartet in potentie zeer aantrekkelijk voor het grote publiek.

Dat er een sterk album uit de koker van The Vices komt, mag geen verrassing zijn. Afgelopen herfst werd er al een uitstekende basis gelegd met de ep Strange Again. Vier tracks die voor hoge verwachtingen zorgden. Gelukkig worden de grote schoenen gevuld, want de gemiddelde kwaliteit wordt er door de toevoeging van nog zes nummers niet minder op. 

De variatie wordt ondertussen alleen maar groter. Van de zachte violen die je door Fooled Away leiden tot de drumbellen op Lay Down, Stay Down tot het licht funky I Had A Name tot het van gitaren jengelende tekstloze slotstukje The Spell That Made A Dolphin, The Vices houdt Unknown Affairs continu levendig, fris en interessant. Haast elke song bewandelt een nieuwe weg met zanger Floris van Luijtelaar als gids en keer op keer is de trip van topniveau.  

Daarnaast pakt de band nog een paar keer gruwelijk sterk uit in het tweede deel van songs. Allereerst op Thousand Faces, waar Van Luijtelaar naar het einde toe steeds nadrukkelijker de limieten van zijn stembanden opzoekt. Wat er volgens op For My Mind gebeurt, is ware muziekporno uit de extreme sectie. De drie minuten vanaf 2.22 zijn simpelweg weergaloos. De opbouw is uitgesponnen en formidabel en wat Van Luijtelaar en gitarist Jonathan Kruizenga vervolgens uit hun snaarinstrument toveren, is muziekkunst van het uitzonderlijke soort.

Maar onthoud óók de namen van die andere twee: bassist Simon Bleeker en drummer Mathijs Louwsma. Want alleen als kwartet vormen ze de topband die ze zijn. Met Unkown Affairs verdient The Vices dat stempel zonder twijfel.

Meer weten over The Vices? Check hier ons interview van twee jaar geleden met de band.