The Weather Station – How Is It That I Should Look At The Stars

Waardering

8

How Is It That I Should Look At The Stars is het zesde studio-album van The Weather Station en verschijnt iets meer dan een jaar na van het alom bejubelde Ignorance. In de wetenschap dat de nummers op dit nieuwe album in dezelfde periode zijn geschreven als het vorige, ligt het gevaar op de loer te denken dat dit een plaat is met leftovers. Wie wat ruimer de tijd neemt om ernaar te luisteren – en dat is zeker aan te raden! – zal al snel tot de conclusie komen dat dit een volwaardige opvolger is. Sterker nog; het completeert het vorige album.

Op How Is It That I Should Look At The Stars neemt The Weather Station je mee op een introspectieve reis langs de wegen van toenadering, compassie, berusting, verwondering en overbrugging. Elk nummer apart is als een klein schilderij dat maar al te snel over het hoofd wordt gezien in een veel te grote kunsthal. Dit komt mede doordat de songs op dit album niet grossieren in pakkende melodielijnen. Daardoor lijken de individuele songs bij eerste beluistering verdacht veel op elkaar.

Maar dan is daar die stem, die verbindende stem van Tamara Lindeman. Een stem die je naar hogere oorden brengt en je de afwezigheid van een beklijvende melodie doet vergeten. Krachtig in al haar breekbaarheid. Zoals in het verstilde Endless Time met zinnen als ‘It’s only the end of an endless time’, waarmee Lindeman aan gestold verdriet waardigheid en relativiteit toevoegt. Van eenzelfde schoonheid is de ballade To Talk About, een nummer dat lijkt te rijpen bij elke luisterbeurt. En dan is het toonzettende openingsnummer Marsh nog niet eens genoemd, waarin de stem van Lindeman doet denken aan die van haar landgenoot Joni Mitchell.

Lindeman nodigt uit om met haar mee te gaan op reis naar binnen. Dit maakt dat het album toegankelijker wordt naarmate de avond vordert. Door de songs in een rokerige, jazzy sfeer op te nemen wordt dit nog eens extra geaccentueerd. Als dan de begeleidende muzikanten op de juiste momenten kleine noten van bewondering en oprechtheid toevoegen, is het geheel compleet.

How Is It That I Should Look At The Stars van The Weather Station is het best te omschrijven als accupunctuur voor de ziel.