Toto – 40 Trips Around The Sun

Waardering

7

40 Trips Around The Sun is niet bepaald een nieuwe plaat van Toto. Het is een geremasterde Greatest Hits collectie aangevuld met drie min of meer nieuwe tracks. Het werk in de studio is uitgevoerd door de vier oer-leden van Toto: Steve Lukather, David Paich, Steve Porcaro en Joseph Williams samen met Elliot Scheiner en Gavin Lurssen.

Doordat er nog nooit verschenen materiaal werd ontdekt in de kluizen van Sony kreeg Toto de gelegenheid om nog een keer ‘samen’ te werken met de in 1992 overleden drummer Jeff Porcaro en de in 2015 overleden bassist Mike Porcaro. Op de website van de band geeft zanger Lukather aan dat hun groove diep was en zeer gemist wordt. De nummers die uit de kluizen tevoorschijn kwamen werden destijds afgekeurd omdat bijvoorbeeld het refrein niet goed genoeg was maar de rest van de track wel. De band heeft dus met elkaar in de studio gezeten om de songs af te maken en te herschrijven waar nodig. Lukather kijkt daarop terug als een bijzonder emotionele ervaring. “We’d sit in the studio and laugh and cry and do all of the shit that you do that brings back a lifetime of memories,” zegt hij tegen ultimateclassicrock.com. “And we missed our brothers who aren’t here anymore, and that part was the hardest part of all. To hear Jeff count off the song, it sounds like he’s still alive, right here, right now.”

De drie ‘nieuwe’ nummers zijn Spanish Sea, Alone en Struck By Lightning. Spanish Sea klinkt verdacht veel als wereldhit Africa en was oorspronkelijk bedoeld voor het album Isolation uit 1984 (de opvolger van Toto IV waar Africa op staat).

Alone is door de huidige band geschreven zonder inmenging van anderen. Het is bewust meer uptempo om het album lekker van start te laten gaan. De teksten zijn wat donkerder wat volgens Lukather komt doordat de heren op leeftijd zijn en het nodige hebben meegemaakt.

De vette openingsriff van Struck By Lightning zat al maanden in het hoofd van David Paich. Samen met de overige leden is de track ontstaan en ze zijn erg tevreden met de zware arrangementen en de geweldig solo van Lukather.

De komende twee jaar staan voor Toto in het teken van een tournee vanwege het veertig jarig bestaan van de band en het uitbrengen van alle albums in een geremasterde versie. Deze versies zijn volgens Lukather zo goed dat hij zelf dingen hoort die hij niet eerder hoorde. Er is duidelijk gekozen voor kwaliteit en er zijn geen concessies gedaan, het resultaat is de muziek van Toto zo puur en helder laten klinken als mogelijk. Iets om naar uit kijken!

    Wat vind jij van deze plaat?