Twin Atlantic – Transparency

Transparency van Twin Atlantic laat geen indruk achter

Waardering

5

5

5

5

5

5

5

5

5

6

Het is de Schotse rockers van Twin Atlantic nooit écht gelukt om het grote publiek van buiten de Britse landsgrenzen te bereiken. Ze waren vaak erg dichtbij, ze toerden mee met grote jongens als blink-182 en Limp Bizkit, maar Europa veroveren wil de band maar niet lukken. En de kans dat ze daar met nieuwkomer Transparency wél in gaan slagen, is helaas klein.

Twin Atlantic presenteert de plaat na een tumultueuze periode. Zanger Sam McTrusty werd vader, tegelijkertijd ging zijn mentale gezondheid behoorlijk achteruit. McTrusty raakte overwerkt, maar krabbelde weer op en begon aan zijn zesde studioalbum.

De Ierse Jacknife Lee (U2, Snow Patrol) mocht het geheel weer produceren. Eerder werkte Lee mee aan Heart & Soul, tot dusver de best scorende productie van de Schotten. Dat schept verwachtingen, maar Twin Atlantic maakt ze niet waar.

Twin Atlantic is van de stevige powerrock, maar lijkt dat op de openingstrack meteen al vergeten. Keep Your Head Up verrast, dat wel, maar is vaag en een tikkeltje saai. De band experimenteert door de gitaar voor de verandering eens te vervangen voor een piano. Gewaagd, maar de uitvoering slaagt niet.

De vier weten dat op de rest van de plaat wel een beetje te compenseren, maar niet heel overtuigend. Young, de vierde track op de plaat, is best leuk. De melodie blijft in ieder geval hangen. Ook Dirty – de meest recente single – en afsluiter Instigator kunnen er best mee door.

It’s Getting Dark daarentegen is het afluisteren niet eens waard. De band haalt weer een piano uit de kast en komt met een nog vagere uitvoering dan de opener. Dat had echt niet gehoeven. De track verveelt en lijkt nergens heen te gaan.

De overige helft van de plaat is overwegend oké, maar weet verre van te overtuigen. Liedjes lijken op elkaar en vervelen snel. De enkele tracks die wél opvallen, doen dat in het negatieve. Ze springen uit de toon en zijn onnodig experimenteel en zweverig.

Twin Atlantic presenteert met Transparency zijn meest experimentele album tot nu toe. De plaat is compleet nieuw en anders dan haar voorgangers, dat staat buiten kijf, maar laat totaal geen indruk achter.