UB40 – Silhouette

Waardering

5

6

UB40. De band die niet kan ontbreken in de moderne popcultuur, komt op de proppen met wederom een nieuw album. Vorig jaar doken ze al de studio in om het album Getting Over The Storm op te nemen en dit jaar is het weer raak met Silhouette. In 2008 was er een hoop rumoer rondom de band toen Ali Campbell besloot op te stappen en solo verder te gaan. Met Silhouette zijn ze weer herenigd in de oorspronkelijke bezetting.

UB40 is in 1978 opgericht in Birmingham. De band werd begin jaren ’80 bekend als reggae / pop band. Een opmerkelijk gebeuren bij het ontstaan van de band is dat de instrumenten gekocht zijn van een schadevergoeding. Ali Campbell kreeg in een pub ruzie met iemand die zijn muziek afkraakte. Bij het gevecht verloor hij bijna zijn linkeroog en hiervoor kreeg hij een schadevergoeding van vierduizend pond: genoeg geld om alle instrumenten te kopen.

UB40 breekt door op het moment dat zij het coveralbum Labour Of Love uitbrengen. Daarvoor hadden ze al eerdere successen. Zo speelden ze in het voorprogramma van The Pretenders en maakten ze hun debuut op Pinkpop doordat The Pretenders hun optreden afzegden. Kenmerkend aan UB40 zijn hun politiek getinte nummers. Vooral over de belabberde staat van de Engelse regering in het decennium van Thatcher. De pers was een lange tijd erg enthousiast over de band, maar eind jaren ’80 begon de pers negatieve kritieken te geven aan UB40. Ze zouden geen vernieuwing meer brengen en hun scherpe blik zijn kwijt geraakt.

Silhouette is clichématig, niet vernieuwend en lijkt erg veel op ouder werk. Veel nummers op het album lijken zodanig op elkaar, dat het bijna niet uit elkaar te houden is. UB40 heeft in de loop van de carrière hun muzikale formule niet veranderd. Dit concept werkte eerst erg goed, vandaar de grote populariteit in de jaren ’80. Maar in de loop van tijd sloeg het steeds minder aan, voor de meeste bands / artiesten een aanleiding om een andere weg in te slaan. Er is gespeculeerd dat dit ook één van de redenen zou zijn geweest voor het vertrek van Campbell in 2008. Des al niet te min is UB40 een behoorlijke succesvolle band geweest in de afgelopen jaren. Er staan ook goede nummers op het album zoals Reggae Music; een lied dat nog wel een verrassende beat heeft. Het titelnummer van het album is niet prettig om te horen en gaat op een gegeven moment simpelweg irriteren. Het is eentonig en zit muzikaal slap in elkaar.

Het bovengenoemde geldt helaas voor de meeste nummers op het album. Jammer dat zij de sterk muzikale sound waaraan we UB40 in de eerste instantie herkennen, niet terug hebben kunnen brengen. Het goede nieuws is wel dat ze voor dit album weer herenigd zijn in de originele bezetting.