Vince Staples – Ramona Park Broke My Heart

Waardering

8

Minder dan een jaar na zijn vorige album releaset Long Beach-rapper Vince Staples Ramona Park Broke My Heart. In dit nieuwe album reflecteert Staples op zijn opvoeding en verwerkt met lo-fi hiphop-beats zijn trauma’s.

Staples draait er nooit omheen en zegt waar het op staat. Hij had een traumatische jeugd, een ervaring die hem nog altijd inspireert in zijn muziek. Ramona Park Broke My Heart toont een iets rustigere, meer serieuze kant van Staples. De plaat opent met The Beach. Een kort intro met een malse rap, die afgebroken wordt door geweervuur. Direct volgt Aye! (Free The Homies), met bombastische beats, maar ook zwevende melodieën. Het doet een beetje denken aan oldskool jaren ’90-hiphop, maar in een modern jasje. In DJ Quik rapt de artiest bovenop een zware baslijn over zijn authentieke zelf. Ook al is Staples succesvol in zijn muziek en ook al heeft nu veel geld, hij heeft het gevoel dat hij nog steeds zichzelf is gebleven. Al is niet iedereen het daarmee eens…

Magic geeft weer een bouncy, trapachtige beat en maakt veel gebruik van synths, inclusief een refrein dat in je hoofd blijft hangen: Feeling like I’m floating to the ceiling, is it magic?/Baby, tell me why you disappearin’, this is magic/I won’t ever tell ‘em how I did it, it was magic/Can you imagine?’ De nummers lopen lekker in elkaar over en vertellen bijna een chronologisch verhaal over hoe Staples zich voelt over zijn muzikale succes.

Het nummer When Sparks Fly lijkt bijvoorbeeld in eerste instantie op een liefdeslied, maar de woorden maken duidelijk dat het over een haat-liefdeverhouding gaat tussen hem en zijn pistool. De relatie is inderdaad net een liefdesrelatie, hij voelt zich veilig met zijn ‘partner’ maar erkent ook de negatieve aspecten van het hebben van een pistool. Kenny Beats, een welbekende producer die samen met Staples veel nummers op dit album heeft gemaakt, begeleidt het verhaal met een sample vanNo Love van Lyves.

Het hele album is doorspekt met lofi-beats en keiharde lyrics. Vince Staples vertelt met  Ramona Park Broke My Heart een chronologisch verhaal over wat succes met hem doet en wat dat betekent voor iemand die zich nog steeds onveilig voelt in zijn omgeving. In When Spraks Fly rapt hij over zijn relatie met zijn pistool, terwijl hij in Rose Street bloemen legt op de graven van zijn ‘homies’, die met geweld te maken kregen. Het album is een juxtapositie tussen het rijke, succesvolle leven van Staples en de realiteit waar veel zwarte Amerikanen nog mee moeten leven: agressie, armoede en racisme. Staples zit er tussenin. De productie op dit album is glad, met maar enkele tracks zoals Slide en Lemonade die een beetje naar de achtergrond verdwijnen. Staples laat met Ramona Park Broke My Heart zijn talenten zien en bewijst dat hij nog veel meer in huis heeft.