Wallows – Model

Wallows - Model

Waardering

8

Wallows is er met zijn derde plaat, Model. Eerder had de band al vijf singles van het album uitgebracht, nu zijn er 7 gloednieuwe nummers om van te genieten. Wallows werd voornamelijk bekend door de rol van leadzanger Dylan Minette in de Netflix-serie ’13 Reasons Why’ en door de jaren heen maakte hij met Wallows grote hits zoals Are You Bored Yet? (feat. Clairo) en 1980’s Horror Film.

Model begint met Your Apartment, een leuk eerste nummer in combinatie met de albumcover. Hier is namelijk een woonkamer te zien, het lied laat je dan gelijk denken dat het wellicht wel die woonkamer zou kunnen zijn waar Wallows het in Your Apartment over heeft.

Het nummer wordt opgevolgd met een song die nog niet als single was verschenen, Anytime, Always. Deze track begint wat meer up beat, met een leuke deun van de gitaar op de achtergrond. In het midden van het lied is het gezang ineens wat zachter, dit triggert om te blijven luisteren. Je verwacht dat het na een tijdje weer terug gaat naar hoe Anytime, Always in het begin klonk. De laatste seconden zijn herhalingen van de tekst, wat in dit geval niet storend is.

Calling after me was al eerder verschenen, typische indie-pop. In het lied is er een sfeervolle deun met de instrumenten gecreëerd, waardoor het een echte zomer sfeer geeft. Ook Bad Dream was al eerder verschenen, in dit nummer horen we de leadzanger zachtjes op de achtergrond zingen. Op de voorgrond zingt namelijk Breaden Lemasters, hij is de basgitarist van Wallows en kan ook verdienstelijk zingen, zoals in dit lied te horen is! Op de volgende track A Warning is hij ook vanaf de tweede verse te horen. Die afwisseling van stemmen is prettig om naar te luisteren.

Tot zover is uit alle songs duidelijk te halen dat Model gaat over een voormalige partner en hartbreuk. Wat niet verrassend is aangezien dit het eerste album is nadat leadzanger Dylan Minette en zijn toenmalige vriendin Lydia Night in december 2022 uit elkaar gingen na een relatie van vier jaar. Vanaf het lied You (Show Me Where My Days Went) kijkt Minette vooruit en gaat het meer over een nieuwe liefde. Canada gaat over zijn nieuwe vriendin, zij komt namelijk uit Canada. Ook dit is duidelijk een liefdeslied: ’Wake up in te morning light, only got you on my mind.’
De volgende nummers blijven gaan over een huidige relatie, hoogstwaarschijnlijk over  diezelfde nieuwe liefde van. De liedjes bespreken topics zoals de zekere en onzekere toekomst in een relatie en de hoop op een betere relatie dan de vorige.

In het begin lijkt het alsof al de songs van deze plaat op elkaar lijken, maar na er nogmaals aandachtig naar te luisteren is dat eigenlijk niet zo. Model is een mooi geschreven en geproduceerd album, de songs zijn allemaal verschillend en wisselen elkaar goed af. Het is echt Wallows, echt indie en een fijne plaat om naar te luisteren.