Waltzburg – Cut The Wire

Waardering

6

7

Aan de Popronde doen jaarlijks talloze bands mee, maar veel van hen pakken niet door. Waltzburg slaagt daar wel in. Afgelopen jaar was daar al een zeer verdienstelijke debuut-ep, die nu opgevolgd wordt door het eerste volwaardige album Cut The Wire

Alhoewel, volwaardig album? Met negen nummers van normale lengte is het volume van de plaat (iets meer dan een half uur) wat karig. Maar goed, dat moet niet uitmaken als Waltzburg je keer op keer weet weg te blazen. Dat lukt helaas niet helemaal. De Nijmeegse band laat weliswaar leuke en frisse indiepop horen, maar vindt op Cut The Wire nergens het wiel uit. Er zit meer in dan dat er nu uitkomt. Met uitzondering van Eyes Shut. De eerste single van het album is de allerlangste van de plaat en van die tijd maakt Waltzburg goed gebruik om het nummer zorgvuldig op te bouwen. Albumafsluiter Eyes Shut is in alle opzichten de vreemde eend in bijt. Het is minder lichtvoetig, voller van sound en er wordt meer geëxperimenteerd met effectjes en geluiden. Als Waltzburg zich op termijn meer wil onderscheiden, liggen in dit soort tracks de kansen. Maar dan moet het dat wel kunnen en willen.

Want verder is het indiepop die fijn wegluistert, maar ondertussen ook door elke andere goede formatie gemaakt kan worden. Dat is jammer, zeker omdat je bij vlagen hoort dat het talent wel aanwezig is om meer te kunnen. Dat blijkt niet alleen uit Eyes Shut. Zo heeft Menno Krivokutya een stem die gemaakt is voor dit genre. Aan liedjes als Exhale, Ages, Battered en Oklahoma merk je bovendien dat Waltzburg echt wel weet hoe te componeren. Maar het blijft allemaal net wat te braaf. Zeker in het indiegenre moet je zo af en toe buiten de lijntjes durven kleuren om op te vallen. Je raakt geneigd om ze toe te roepen eens wat geks te doen. Zo spint het synthrijke outro van Oklahoma lekker door, maar grijpt de band dat moment niet aan om je in hun hol te sleuren. Ook Oklahoma heeft overigens de nodige lengte (bijna vijf minuten), wat er andermaal op duidt dat Waltzburg meer mag experimenteren.

De meeste nummers op Cut The Wire hebben in meer of mindere mate als thema keuzes maken. Keuzes over relaties en verhuizen. Aan Waltzburg is het de vraag of ze de keuze gaan maken om de basic indiepop achter zich te laten en meer op zoek gaat naar wat hen uniek maakt. Want dat de kwaliteiten voor iets diepgaandere muziek aanwezig zijn bij het vijftal, dat is overduidelijk.