Waylon – Human

Waardering

7

8

7

Van jurylid in The Voice Of Holland en meedoen aan het Eurovisie Songfestival tot optredens in Ahoy. Willem Bijkerk, oftewel Waylon is niet te missen deze dagen. Toch wist de zanger nog tijd te vinden om een nieuw album op te nemen in Nashville. Human heet het en de naam slaat op de leidraad van het album: ‘Het gaat over de zoektocht naar mens zijn’, laat Waylon weten aan tafel bij PAUW.

De opener van de plaat is I Should Be Loving You’. Een fijne track die typerend is voor Waylon zijn muziek. Ook het bekende rauwe randje aan de stem van de zanger is te horen op dit nummer en dat zet de track net wat kracht bij. Verder is dit nummer niet vernieuwend, maar het is ook geen lastpost op de plaat. ‘Everything About You’ is een liedje dat in eerste instantie echt veelbelovend is: een sterk nummer met een simpele tekst in het refrein die zo mee te zingen is. Maar na een aantal keer luisteren, slaat de verveling toch toe. Het is alsof je een maaltijd op de menukaart kiest waarvan je denkt dat het geweldig is, maar dat na een aantal happen, tot grote teleurstelling, niet veel voorstelt.

Nummers waarbij Waylon zijn rauwe stem inruilt voor een wat meer gevoeligere toon zijn ‘Lie With Me’ en ‘Just A Dream’. Voor de afwisseling fijn om te horen. ‘Just A Dream’ is ook de langste track op de plaat en dat maakt het een nummer dat perfect is om op de achtergrond aan te zetten. ‘Blessed For Sure’ is een track die gaat over de huidige periode in het leven van Waylon. Hij is dankbaar voor waar hij nu staat en wat hij nu doet en dat laat hij horen in een mooi muzikaal jasje.

De afsluiter van de plaat is ‘Freedom To You’ en dit is net als de opener een liedje dat Waylon’s muziek typeert. Wat betreft muziekstijl is dit een lekkere plaat om te luisteren. Het heeft een lekker tempo en de piano die erin zit maakt het helemaal af. Het refrein vraagt erom om mee te bewegen en dit maakt de verwachtingen voor deze track om live te bewonderen erg hoog.

Een plaat waar Waylon zijn muzikale talent weer weet te bewijzen. Wel heeft de zanger zijn stem minder heavy op dit album neergezet en dat is een goede keus geweest. Hierdoor komt de emotie en de eerlijkheid beter over. De zanger staat dit weekend nog in Ahoy voor Waylon’s Top 1000 en tot en met april is hij nog te vinden in de theaters voor zijn show My Heroes Have Always Been Cowboys.