Waylon – The World Can Wait

Waardering

7

8

Waylon is misschien wel de meest besproken Nederlandse artiest van dit moment. En Outlaw In ‘Em het meest bediscussieerde liedje. Waar de een het rockende gitaarnummer een briljante keus voor het Eurovisiesongfestival vindt, kan de ander maar niet begrijpen waarom Waylon juist met dit liedje het land gaat vertegenwoordigen. Alle meningen leken Waylon bij voorbaat al koud te laten. Hij koos in z’n uppie het lied waar hij zich goed bij voelde. ‘Je moet opvallen’ was de korte argumentatie van de stoïcijnse zanger toen bij de bekendmaking van het nummer gevraagd werd waarom juist deze track de Europese harten moet gaan veroveren. En opvallen doet Outlaw. Inderdaad meer dan de andere vier tracks waar Nederland kennis mee mocht maken.

Nu Way zo lekker opvalt is het vanzelfsprekend een perfect moment om zijn vijfde studioalbum The World Can Wait te droppen. De geboren en getogen countryzanger beloofde eerder dat hij met dit album terug zou keren naar zijn roots door zich te richten op het maken van muziek in het genre waar zijn hart echt ligt. Waylon wil op The World Can Wait laten horen wie hij in essentie is en kan zich naar eigen zeggen met country het best uitdrukken. Dat is wie hij is.

Het album opent laidback met liefdesballade Back Together. Na Waylons persoonlijke favoriet Outlaw volgt Shadows In The Dark, een track die we nog niet eerder gehoord hebbenDit nummer komt wat glansloos over en valt in vergelijking met het eerder uitgebrachte werk een tikje tegen. Verderop krijgen we in de categorie missers het mierzoete Home voor ons kiezen. De overdreven adorerende lyrics doen het glazuur van de tanden springen. De doorleefde en rauwe stem van Waylon maakt echter een hoop goed en zo weet hij met zijn superbe zangkunsten net te voorkomen dat de skipknop na de eerste minuut van Home wordt ingedrukt. Wel dringt de vraag zich op of we met de vijf potentiele kandidaten voor het songfestival het beste van dit album vorige maand al gehoord hebben.

Gelukkig is dit niet het geval en heeft The World Can Wait nog wel degelijk goede tracks te bieden, waaronder de uptempo roadsong Highway Of Heartache. Dit denderende nummer beschikt over een sterk refrein en een korte maar fantastische gitaarsolo. Ook het speelse She Just Wants To Play is heerlijk catchy en fun. Waylon laat zich hier, ondersteund door een fijn achtergrondkoortje, volledig gaan, wat resulteert in de beste vocale prestatie die we tot dusver van hem hebben gehoord. Waylon, waarom heb je Outlaw In ‘Em verkozen boven deze twee pareltjes? De zanger zal er zijn redenen voor hebben gehad.

Met The World Can Wait weet Waylon een consistent album af te leveren, waardoor de plaat veel meer als geheel klinkt dan zijn voorgaande albums. Hij heeft dit keer durven kiezen voor een specifieker geluid, wat goed uitpakt. Waylon lijkt zich daarnaast als countryzanger als een vis in het water te voelen en weet de nummers daardoor geloofwaardig en met bezieling te brengen. De vijf nummers die hij al eerder aan de wereld presenteerde behoren tot de betere tracks en met de toevoeging van Highway Of Heartache en She Just Wants To Play levert hij al met al een sterk album af.

‘Ik zal nooit zeggen dat dit mijn beste plaat is, daarmee maak ik het onnodig moeilijk voor de volgende’ zei de zanger onlangs. Prima, dan doen wij het. The World Can Wait is je beste plaat tot nu toe.