Wishbone Ash – Coat of Arms

Coat Of Arms

Waardering

7

Ruim vijftig jaar geleden werd Wishbone Ash opgericht en nog steeds is de inmiddels zeventigjarige Andy Powell als zanger en gitarist de absolute spil van de band. Na zes jaar wachten heet de nieuwste toevoeging aan het indrukwekkende oeuvre van de Britten Coat Of Arms.

Uiteraard zijn de ‘twin guitars’ weer nadrukkelijk aanwezig op het nieuwe album, want zonder dubbele gitaren zou Wishbone Ash niet meer Wishbone Ash zijn. Gitaren die een band als Iron Maiden heeft geïnspireerd om hun rockmuziek ook met dubbele munitie op je af te vuren. Sinds 1969 heeft Powell maar liefst negen gitaristen aan zijn zijde gehad. Zijn huidige gitaarmaatje is Mark Abrahams, die vanaf zijn negende fan is en dus is opgegroeid met de muziek van Ash. Verder bestaat de band uit bassist Bob Skeat en drummer Joe Crabtree. Bij het schrijfproces van Coat Of Arms werd Powell geholpen door echtgenote Pauline en zoon Aynsley.

De plaat trapt af met de single We Stand As One, dat bedoeld was als protestsong tegen de verwoestende branden in het Amazone regenwoud, maar daarna is uitgegroeid tot een lied om een gevoel van positiviteit en saamhorigheid op te roepen. Dat laatste zal wel lukken, want het is een nummer dat voor het publiek uitermate geschikt is om live mee te zingen. Naast een fraai instrumentaal middenstuk heeft We Stand As One een gitaarriff die continu voorbij komt en in je hoofd blijft hangen.

De briljante gitaarriffs en dubbele gitaren spelen in de daarop volgende twee nummers ook een prominente rol. Het lange titelnummer Coat Of Arms is gewoon een goed gecomponeerde rocksong die boeiend blijft en Empty Man gaat meer richting de folk en country, muziekstijlen die de mannen van Wishbone Ash ook uitstekend beheersen.

Daarna worden de hoogtepunten wat spaarzamer, maar It’s Only You I See hoort daar zeker nog bij. Drie seconden luisteren naar het intro en een fan weet dat dit de gitaar van Powell moet zijn. Dit wordt even later bevestigd door zijn fijne stem. De gitaren spelen echter de hoofdrol in It’s Only You I See dat overeenkomsten heeft met nummers van hun beste album Argus uit 1972. Over terug in de tijd gesproken. In Back In The Day kijkt oude rot Powell terug op zijn rockleven gedurende de afgelopen vijftig jaar. Tegelijkertijd is het gezien de tekst ‘And you’ve been by my side, every step of the way’ een ode aan de fans.

Wishbone Ash neemt nog lang geen afscheid, dat is wel duidelijk. ‘Goodold’ Powell heeft nog energie en passie genoeg om nog een tijdje door te gaan.  Niet alle nummers zijn even boeiend, vooral naar het einde toe zakt het niveau, maar overall is Coat Of Arms een steady album van een band die aan haar zoveelste jeugd bezig is.