Wiz Khalifa – Khalifa

Wiz Khalifa - Elevated
Wiz Khalifa - Elevated

Waardering

5

6

Afgelopen jaar hoorde je Wiz Khalifa overal. De soundtrack See You Again, die de rapper met Charlie Puth maakte voor Furious 7, was niet van de hitlijsten weg te krijgen. Toch moesten de echte fans twee jaar wachten op een nieuw album. Na een korte beef met Kanye West, een stoner versie van Adelle’s Hello en zonder grote single ontvangen we het zelfgetitelde Khalifa. Wat heeft de Taylor Gang baas ons nog te bieden naast stoner anthems?

In tegenstelling tot voorgangers Blacc Hollywood en het debuut Rolling Papers heeft het zesde studio album geen populaire singles. Toch was er genoeg muziek van Wiz Khalifa in de tussentijd. In 2015 bracht hij een gratis ep uit met Ty Dolla $ign en ook dropte hij in december een mixtape. Het was dan ook pas in de laatste maand van vorig jaar dat hij het project aankondigde. De geplande release date in januari was te vroeg en dus werd het album nog een keer verplaatst naar februari. Niets gaat immers zoals gepland in het leven van de 28-jarige rapper uit Pittsburgh. Halverwege januari kregen we het eerste nummer Bake Sale met Travis Scott. En hoewel G-Eazy eerder op (bijna) dezelfde beat rapte voor zijn eigen album waren we er toch even zoet mee.

Zoals we gewend zijn blijft Wiz trouw aan zijn stoner tracks. Maar hij brengt ook feelgood muziek die zijn teksten goed doen. Zo opent het album met BTS, een nummer waarin hij vertelt hoe hij met negativiteit en lage verwachtingen omgaat. Daarop rapt hij: “They got the right decisions, handle business like a man. You know I try when people say I should change. Sometimes I’m done with trying, I’m just trying to be the same.
Ook op Cowboy is een scherpe Wiz Khalifa te horen, ondersteund door trap beats zijn de rhymes verfijnder dan we van hem gewend zijn. Motiverende platen waarop goede beats samen komen met sterke verses.

Er is op het album ook plek voor zijn zoon. De twee jaar oude Sebastian is te horen op Zoney, een laidback nummer waarin Wiz schrijft over het continu onderweg zijn. Als artiest wordt hij groter en groter, waardoor hij het contact verliest met veel mensen van vroeger, maar hij laat dat nu los. Op de outro, die is opgenomen in het huis van de rapper, zegt Sebastian na wat vader Wiz zegt en dat is enorm grappig om te horen.

Verder tovert de artiest die zijn eigen commerciële wiet kweekt nog een verassing uit de hoge hoed met Call Waiting. Een jazzy track die Juicy J en Don Cannon produceerden. Vier minuten zang met op de achtergrond hoorns. Het toont aan dat hij diverse richtingen op durft te gaan zonder authenticiteit te verliezen.

Naast de beats van Juicy J is er genoeg ruimte voor features op het album, dat volledig wordt ondersteund door Taylor Gang artiesten. Opkomend talent J.R. Donato & Chevy Woods worden beiden in de spotlights gezet met een verse op Make A Play en No Permission. Daar maken zij ook optimaal gebruik van. Ty Dolla $ign laat op Lit nogmaals horen dat hij en Wiz een perfect duo zijn.

Wiz Khalifa is en blijft de rapper met de stoner anthems en wietreferenties. Daar is niets mis mee. Zijn zesde project is misschien niet het meest diverse album dat we van van een hiphop artiest zullen horen, maar verfrissend is het wel. Zijn teksten zijn verfijnd, de beats gaan hard en daarmee brengt hij ons een degelijk project.

Stream Khalifa hieronder.